Ердоган трети по рейтинг, но с най-важното право

Кметовете на Анкара и Истанбул с по-голямо доверие от президента

Ердоган трети по рейтинг, но с най-важното право | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оказа трети по рейтинг в държавата си, но с най-важното право - сам да обявява мобилизация. Съответна разпоредба е публикувана в Държавен вестник, предава турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

С изменените разпоредби за мобилизацията и военното положение турският президент получи правомощието самостоятелно да обявява обща или частична мобилизация в страната в случай на съответни заплахи, се посочва в новата законодателна разпоредба.

Правомощието за обявяване на мобилизация е прехвърлено на президента от правителството. Държавният глава ще може да въвежда с указ режим на частична или обща мобилизация в случай на "въстание, сериозна заплаха за националната сигурност на републиката, нейната териториална цялост или война". Това се отнася както за вътрешни, така и за външни заплахи.

Актуализираният закон, който отменя редица разпоредби, приети от 1980 г. насам, също така гласи, че в случай на решение за мобилизация всички освободени преди това членове на въоръжените сили, жандармерията и бреговата охрана ще се считат за резервисти и може да бъдат повикани.

В същото време стана ясно, че кметът на Анкара Мансур Яваш е най-одобряваният политик в Турция, според проучване на турската социологическа агенция Метропол (MetroPOLL), което поставя президента Реджеп Тайип Ердоган на едва трето място в тази класация, съобщава турският новинарски сайт Хаберлер.

Яваш се ползва със завидния рейтинг от 65,8 на сто одобрение от турските граждани, като едва 25,1 процента не го харесват. Той е следван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу с одобрение от 52,8 на сто срещу 38,4 на сто неодобрение.

И двамата кметове бяха преизбрани на последните местни избори в страната в края на март като кандидати на най-голямата опозиционна сила в Турция Народнорепубликанската партия (НРП).

Трети в класацията на общественото одобрение сред турските политици е президентът Ердоган, който ръководи страната вече над 20 години, а местните избори през март, които показаха превес на опозицията, се тълкуват като първата му изборна загуба. Той получава одобрение от 38,3 процента срещу 53,4 процента неодобрение, сочат резултатите от анкетата на Метропол, осъществена през месец април.

Основателят на социологическата агенция Йозер Сенджар коментира резултатите в "Екс", като заяви, че резултатът на Мансур Яваш е най-високото ниво, което досега е било отчитано за него в проучване на общественото мнение. В същото време Имамоглу запазва нивото си на одобрение, а президентът Ердоган пада под 40 на сто, отбеляза той.

Четвъртата позиция в класацията държи лидерът на опозиционната НРП Йозгюр Йозел, който е харесван от 36,2 процента от запитаните, а Фатих Ербакан, лидерът на ислямистката Партия на новото благоденствие, е пети, одобряван от 33 процента от анкетираните. Шесто място заема националистическият лидер Девлет Бахчели, съюзник на Ердоган, с 25 процента, а с 9,7 процента одобрение след него е лидерката на "Добра партия" Мерал Акшенер.

Проучването е осъществено в периода 17-24 април 2024 г. сред представителна извадка от 2235 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай