Ердоган събра погледите на лидерите в Самарканд. Какво им каза?

Ердоган припомни призивите за реформиране на глобалния световен ред

Ердоган събра погледите на лидерите в Самарканд. Какво им каза? | StandartNews.com

Турската страна е за задълбочаване на регионалното сътрудничество, включително със страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган срещата на върха на ШОС, която се провежда в град Самарканд, Узбекистан, цитиран от Анадолската агенция.

22-та среща на високо равнище на ШОС е първата в историята на организацията, на която Турция е представена на президентско ниво. Турският лидер участва в срещата със статут на "специален гост".

Организацията, в която членуват Китай, Русия, Индия, Пакистан и бившите съветски републики от Централна Азия, е създадена през 2001 г. като инструмент за политическо, икономическо сътрудничество и взаимодействие в сферата на сигурността - конкурент на западните обединения, отбелязва Франс прес.

В обръщение към участниците в срещата президентът на Турция обърна внимание на стратегическото значение на геополитическото положение на страната си.

„Позицията на Турция като „мост“ между Изтока и Запада отваря големи възможности. Ние сме готови за сътрудничество във всички области: от икономиката до енергетиката, от транспорта до туризма“, каза държавният глава.

Според него статутът на „партньор за диалог“ е позволил на Турция да използва платформата на ШОС като „прозорец“ за сътрудничество с азиатските страни през последните 10 години.

„Глобалното сътрудничество и тясното взаимодействие е ключът към изхода от проблемите и предизвикателствата на нашето време. Целта на Анкара е да формира пояс на мира както в региона, така и извън него чрез дипломатически усилия, основани на ценностите на хуманизма“, подчерта президентът.

Ердоган припомни призивите за реформиране на глобалния световен ред, който ще формира по-справедлив световен дневен ред.

„Живеем във време, когато проблемите стават глобални. За съжаление, редица страни следват политика за създаване на нови бариери пред международното сътрудничество, каза Ердоган.

Той отбеляза, че Турция отделя приблизително 1 процент от брутния си вътрешен продукта за хуманитарни цели.

Ердоган каза, че Турция дава реален принос за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност. По думите му Анкара тясно си сътрудничи с ООН за износа на украинско зърно през Черно море.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища.

Имаме много продуктивно сътрудничество с ООН и със заинтересованите страни за износа на украинско зърно през Черно море. Опитваме се да обърнем внимание на факта, че зърното от Украйна трябва да достигне до нашите братя и сестри главно в Африка. Особено за тези, които имат остра нужда от това“, подчерта турският президент, цитиран от ТАСС.

В изказването си държавният глава обърна внимание на темата за заплахата от тероризъм.

"Турция продължава да се бори с проявите на тероризъм, въпреки че многократно е оставала без подкрепа - сама с тази заплаха", каза Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай