Ердоган с ключова новина за войната. Обяви стъпките

Ето какво ще прави Турция за решаването на конфлекта

Ердоган с ключова новина за войната. Обяви стъпките | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е решена да продължи дипломатическите си усилия, докато не бъде постигнат мир между Русия и Украйна.

По време на събитие в централната провинция Кайсери Ердоган заяви, че подписаното в Истанбул споразумение за износ на украинско зърно е важен успех.

Турция дава "съществен принос" към усилията за преодоляване на световната продоволствена криза, добави той, цитиран от Анадолската агенция. С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на украинските доставки на зърно от черноморските пристанища.

Съгласно споразумението, постигнато по ръководен от ООН план по време на разговорите в Истанбул, ще бъде създаден координационен център, който ще извършва съвместни проверки на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира безопасността на маршрутите.

Оценявана в международен план за ролята си на посредник, Турция координира с Москва и Киев отварянето на коридор от украинския пристанищен град Одеса за възобновяване на доставките, блокирани поради руско-украинската война, която продължава вече пети месец.

Освен това през март в средиземноморския град Анталия Турция беше домакин на среща между външните министри на Русия и Украйна в рамките на усилията си за постигане на мир между враждуващите страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай