Ердоган с важно съобщение. Предстои приемане на новата конституция

Парламентът ще разглежда съответната законодателна инициатива

Ердоган с важно съобщение. Предстои приемане на новата конституция | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза днес в Анкара, че една от задачите на турския парламент при подновяването на работата му тази есен ще бъде приемането на нова конституция, която  да замени действащата в републиката след военния преврат от 1980 г., съобщи Анадолската агенция.

„Нашето обещание към нацията ще бъде първокласна конституция, която допълва първокласната демокрация, икономика и свободи. Нашата визия за „Века на Турция“ ще бъде подсилена с такава конституция“, каза Ердоган в Анкара на церемония за откриването на новата съдебна година.

„С подновяването на дейността на парламента ние ще подновим нашите инициативи за укрепване на турската демокрация с нова конституция“, добави той.

През есенната сесия на парламента, която започва през октомври ще бъде внесена за разглеждане съответната законодателна инициатива.

Действащата конституция е въведена след военен преврат през 1980 г, отбелязва Анадолската агенция.

Президентът на Турция два пъти е внасял за национално одобрение въпроси, свързани с промени в конституцията. След референдум през 2017 г. парламентарната форма на управление в републиката беше заменена с президентска, но не беше приета нова конституция в светлината на тези промени. След преизбирането си за нов президентски мандат през май Ердоган заяви, че приемането на нова конституция е една от основните задачи на неговата администрация, отбелязва ТАСС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай