Ердоган с исторически думи, какво следва за Турция

Той постави пред себе си задача

Ердоган с исторически думи, какво следва за Турция | StandartNews.com

В навечерието на националния празник на Турция президентът Реджеп Ердоган представи визията си "Векът на Турция". Само ден преди това руският президент Владимир Путин произнесе историческа реч. 

На грандиозна церемония в столицата Анкара президентът Ердоган отправи призив създаване на "голяма и силна Турция". Той постави пред себе си задача – нова Конституция.

"Една от първите цели на нашата визия за "Века на Турция" е да въведем нова Конституция, която да е плод на националната воля в нашата страна", коментира държавният глава. В събота се навършват 99 години от датата, на която Мустафа Кемал Ататюрк обявява създаването на новата светска Република Турция, обърната към ценностите на Запада.

Ердоган, който вижда в себе си симбиоза между великите султани на Османската империя и великия държавник Кемал Ататюрк, смята възхода на Турция за неизбежен. Според него обаче, пречка пред този възход е американската хегемония в НАТО. Това той намекна непосредствено след опита за преврат през 2016 г. 

"Сложихме край на играта в страната ни. Надявам се, че след това ще сложим край на игрите в Сирия, в Ирак, в Либия. Ще сложим край на всички игри в Близкия изток, Северна Африка и по целия свят, които се играят със сълзите на невинни хора и страданията на жертвите. Братя, те не са без значение от случилото се у нас. Те са различни сцени от един и същ сценарий", гласеше част от изявлението му, предава България Он Еър.

Визията на турския президент за мултиполярен свят, в който ролята на Съединените щати е намалена за сметка на Турция – е визия, която руският президент Владимир Путин също донякъде споделя. 

"Ердоган е силен лидер, който винаги взима предвид интересите на страната си. Невинаги е лесно да се работи с него, но Турция винаги е била надежден партньор и имаме много общи интереси", констатира Путин.

Той подчерта, че Русия няма намерение да стане нов хегемон, не иска глобална власт - тя отстоява правото си да се развива свободно. 

"Историческият период на неоспоримото господство на Запада в международните отношения върви към своя край. Изправени сме пред историческа граница. Пред нас е може би най-опасното, непредсказуемо и същевременно най-важно десетилетие от края на Втората световна война насам", обобщи държавният глава на Русия.

Путин обаче "е съгласен да влезе в историята като някой друг, но не и като човека, натиснал червеното копче" за ядрена атака. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай