Понеделник,

Ердоган с голяма печалба от войната. Кой отива в Турция

От: Рачо Рачев -
12100
Ердоган с голяма печалба от войната. Кой отива в Турция
A
A
A

Фирми от Америка, които напускат Русия заради санкциите срещу Москва и натиска на президента Владимир Путин, се насочват към Турция, пишат местни вестници, цитирани от БТА.

Част от фирмите са избрали Турция заради географското й положение и квалифицираната работна сила, отбелязва в. "Хюриет". По този повод се цитира изявление на американския посланик в Анкара Джефри Флейк.

"1100 американски фирми осъществяваха дейност в Русия. Сега те напускат Русия. Някои ще прехвърлят част от операциите си в Турция. Американските фирми трябва да помислят за турския пазар", е заявил Флейк.

Сред американските компании, които ще се пренасочат към Турция, има световноизвестни големи фирми, отбелязва "Хюриет".

"Броят на американските фирми, оттеглящи се от Русия, расте по-бързо от очакванията ни. В тази връзка Турция може да привлече някои инвестиции. Ние смятаме, че Турция трябва да се възползва от това", е заявил от своя страна изпълнителният вицепрезидент на Търговската камара на САЩ Майрън Брилянт.

Той е посочил това на церемония в Анкара вчера, на която е бил подписан меморандум за разбирателство между Съвета на турските палати и борси (ТОББ) и Търговската камара на САЩ , насочен към развитие на търговията между двете страни. Брилянт е изтъкнал, че Турция може да привлече инвестиции в сферата на здравеопазването, енергетиката, информационните технологии, хранителната промишленост и селското стопанство.

"Ние разглеждаме Турция като търговски център на района", е посочил Брилянт. Той е обърнал внимание, че за да привлече американски фирми, Турция трябва да подобри своята дигитализация и инфраструктура и да осигури по-привлекателна среда за инвеститорите.

Председателят на Съвета на турските палати и борси Рифат Хисарджъклъоглу е изтъкнал от своя страна на церемонията, че турските и американски бизнесмени ще успеят да постигнат поставената цел от 100 млрд. долара за двустранната търговия. "Ние вярваме, че тази цел е реалистична. Има сериозни възможности за американските инвеститори в Турция", е посочил Хисарджъклуоглу, като е призовал американските инвеститори да оценят Турция като база за инвестиции и търговия. Той е изтъкнал също, че между Турция и САЩ трябва да бъде подписано споразумение за свободна търговия или преференциално търговски споразумение.

Турският заместник-министър на търговията Мустафа Тузджу е посочил, че миналата година двустранният търговски стокообмен между Турция и САЩ е достигнал 31,4 милиарда долара, като след Германия, САЩ са били на второ място по търговски обмен с Турция.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички