Ердоган поиска нещо нечувано, обеща защита на гражданите

Турция планира да въведе система за "застраховка за правна защита"

Ердоган поиска нещо нечувано, обеща защита на гражданите | StandartNews.com

За последните 20 години в Турция бяха осъществени важни реформи, насочени към защита на правата и свободите на гражданите и укрепване на върховенството на закона, каза Ердоган в реч пред Върховния съд на Турция в четвъртък.

Турският президент отбеляза, че действащата турска конституция е приета през 1982 г. и вече не отговаря на съвременните предизвикателства, въпреки че в нея са направени редица изменения.

Ердоган припомни, че миналата година управляващата Партия на справедливостта и развитието е подготвила свой проект за основен закон на страната, но инициативата не е получила адекватна подкрепа от другите политически сили. "Няма да седим безучастни и ще повдигнем този актуален въпрос отново", увери политикът.

Той заяви, че Турция планира да въведе система за "застраховка за правна защита", която вече се използва в редица държави.

"Определени кръгове се опитват да превърнат съдебната система на Турция в инструмент на престъпни организации. Няма да позволим това да се случи! Световната общност ще разбере веднъж завинаги, че Република Турция не е държава, която е играчка в ръцете на тъмни сили", увери президентът.

Турският президент разкритикува и Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Ердоган нарече ЕСПЧ структура, която далеч не е справедлива и взема политически мотивирани решения. "Когато става въпрос за Турция, се издават политически мотивирани присъди, но когато става въпрос за Германия или Франция, решенията се вземат по съвсем различен начин", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай