Ердоган отряза Финландия и Швеция, какво следва

Анкара поиска конкретни предложения от Хелзинки и Стокхолм за справяне с тероризма, преди да се съгласи на посреднически преговори

Ердоган отряза Финландия и Швеция, какво следва | StandartNews.com

Турция отхвърли призивите на НАТО за участие в тристранни преговори с Финландия и Швеция, с цел намиране на решение на възраженията на Анкара срещу молбите на скандинавските страни за присъединяване към западния военен алианс, пише Financial Times, предава "Блумбърг".

Анкара поиска конкретни предложения от Хелзинки и Стокхолм за справяне с тероризма, преди да се съгласи на посреднически преговори. Това ще принуди служителите на НАТО да се опитат да постигнат споразумение чрез двустранни разговори с всяка страна.

Ердоган отново подчерта условията си към двете скандинавски държави. "Докато Швеция и Финландия не покажат ясни, конкретни и решителни стъпки, ние определено няма да променим позицията си по въпроса за НАТО", каза той.

Попитан за неуспеха при провеждането на тристранните преговори, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза тази седмица, че "сега имаме процес, при който се проведоха срещи в различни формати Той посочи срещата между началника на щаба му със съветника по националната сигурност на Турция и разговора между него и Ердоган, но не посочи примери за преговори между НАТО, Финландия, Швеция и Турция.

Столтенберг каза в сряда, че той "и хората в неговия щаб" работят за разрешаване на "резонните притеснения на Турция", и призна, че вече не е толкова оптимистично настроен относно процеса на кандидатстване на скандинавските страни, в сравнение с миналия месец.

"Трябва да седнем и да разгледаме тези опасения", каза той на пресконференция. "Това ще отнеме повече време, отколкото първоначално очаквахме."

Финландия и Швеция заявиха, че затягат своето антитерористично законодателство и биха могли да облекчат условията си за продажба на оръжие на Турция, след като станат членове на НАТО в опит да преодолеят възраженията на Анкара. Подобно на Турция, Финландия и Швеция определят ПКК като терористична организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай