Ердоган обяви победа. Защо икономистите не му вярват?

Икономисти нарекоха политиката на турския президент безразсъдна

Ердоган обяви победа. Защо икономистите не му вярват? | StandartNews.com

Стабилизиране на турската лира бе регистрирано днес, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нови мерки за защита на спестяванията на турците от колебанията на валутните курсове, предаде Ройтерс.

Лирата достигна 12,25 за долар тази сутрин, а вчера търговията бе закрита при курс от 12,4 лири за долар, което бе повишаване от 6 процента на стойността й.

В понеделник, когато президентът обяви плана за защита на депозитите в лири от по-нататъшно обезценяване, лирата се бе сринала с 10%, след което започна да възстановява стойността си.

Тази година турската национална валута се обезцени с около 40% заради политиката на Ердоган за поддържане на ниски лихви. В най-ниската си стойност в понеделник лирата се бе обезценила с около 60 на сто.

Повече от половината от спестяванията на турците са в чуждестранна валута и злато, според данни на централната банка. В понеделник Ердоган въведе серия от мерки, които прехвърлят бремето на слабата национална валута към централната банка и имат за цел да насърчат турците да държат спестяванията си в лири вместо в долари.

Анализатори и банкери предупредиха, че ако правителството бъде принудено да покрие загубите на вложителите, инфлацията ще бъде подхранена допълнително и това ще се отрази зле на дефицита. Ердоган обясни вчера, че ако заради колебанията в обменния курс загубите по депозитите в турски лири се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките, те ще бъдат компенсирани.

Според изчисления на Джей Пи Морган, ако турската лира се обезцени с още 12% над лихвата по депозитите, бюджетният дефицит може да се увеличи с около 1% от брутния вътрешен продукт за период от шест месеца.

Правителството определи възстановяването на лирата като голяма победа, но икономисти нарекоха политиката на Ердоган безразсъдна и посочиха, че сегашната инфлация от 21% ще скочи следващата година на 30 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай