Сряда,

Ердоган ни пуска газ от Израел. Кое обаче затруднява доставките?

От: Рачо Рачев -
2598
Ердоган ни пуска газ от Израел. Кое обаче затруднява доставките?
A
A
A

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Анкара е готова да използва газа, произвеждан от Израел в Източното Средиземноморие, в рамките на страната и да го доставя в Европа. Съобщението Ердоган направи по време на разговор с турски журналисти на борда на самолета, прибиращ се от посещение в Киев.

"По-рано вече започнахме да говорим по тази тема (с Израел). Ние използваме израелски газ вътре в страната, но освен това ще се включим в съвместна работа за транспортирането му до Европа", каза президентът, цитиран от НТВ. Турският лидер посочи, че възнамерява да „обсъди въпроса за доставката на природен газ с израелския президент Ицхак Херцог“, който може да посети Анкара през март. "Надявам се, че по време на посещението на г-н Херцог тези теми ще бъдат в нашия дневен ред. Освен това ще говорим за това с премиера (Нафтали Бенет)", каза той.

Въпросът за транспортирането на газ от Източното Средиземноморие излезе на преден план поради несигурността за осъществимостта на Източносредиземноморския газопровод (EastMed pipeline). Говорейки за перспективите на този проект, Ердоган припомни, че САЩ са спрели да подкрепят този проект.

"Според мен САЩ се оттеглиха от проекта, защото не намериха в него това, което очакваха, тоест финансова изгода. Ако беше така, те нямаше да се оттеглят. Говорим за правата на населението на кипърските турци по отношение на този регион, който защитаваме“, каза Ердоган. Той припомни, че турските сондажни и сеизмични кораби работят извън кипърския шелф, което намалява цената на газа за крайния потребител.

Споразумението за изграждане на газопровода за Източно Средиземноморие беше подписано на 2 януари 2020 г. от Гърция, Кипър и Израел. Предполага се, че тръбопроводът EastMed ще позволи енергийни доставки от израелското находище Левиатан и кипърското находище Афродита през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция и в бъдеще, вероятно до Италия. Дължината на газопровода е 1900 км, от които 1300 км ще бъдат положени под вода и 600 км на суша. Проектният капацитет на газопровода EastMed е 10 милиарда кубически метра газ годишно.

На 8 януари обаче гръцкият информационен портал Defense-point.gr съобщи, че САЩ са уведомили Гърция, Кипър и Израел, че не подкрепят проекта „както по екологични, така и по икономически причини“.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички