Ердоган се произнесе! Завой със сделката за зърното

Президентът на Турция ще разговаря с Путин

Ердоган се произнесе! Завой със сделката за зърното | StandartNews.com

Президентът на Турция- Реджеп Ердоган каза, че раговорите, които планира с президента на Русия Владимир Путин, може да доведат до възстановяване на черноморската зърнена инициатива и призова западните страни да разгледат исканията на Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турските медии.

"Прекратяването на черноморската зърнена сделка ще има серия от последствия, вариращи от увеличаването на глобалните цени на храните до недостиг на храни в определени региони, и потенциално да доведе до нови миграционни вълни“, каза Ердоган пред репортери в самолета на връщане  от пътуване до страните от Персийския залив и Северен Кипър.

"Вярвам, че чрез задълбочено обсъждане на въпроса с президента Путин можем да гарантираме продължаването на това хуманитарно усилие", добави Ердоган.

Тази седмица Русия се отказа от сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, която позволи безопасен износ на украинско зърно през Черно море  миналата година, и отменени гаранциите за безопасна навигация. Оттогава нито един кораб не е отплавал от украинските пристанища.

Москва казва, че ще се върне към сделката, само ако бъдат изпълнени нейните искания за по-лесен достъп на световните пазари на нейните храни и торове. Западните държави казват, че Русия няма проблеми с продажбата на храна, която е освободена от финансовите санкции.

"Наясно сме, че президентът Путин също има определени очаквания от западните страни и е от решаващо значение тези страни да предприемат действия в това отношение“, каза Ердоган, цитиран от БТА.

Той повтори предишни свои изявления, че се надява Путин да посети Турция през август. "Вярвам, че без да протакаме процеса, ние ще гарантиране  продължаването на черноморската зърнена инициатива", заяви турският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай