Ердоган измисли как да защити бизнеса след земетресенията

Властите в Турция стартират временна схема за подпомагане на заплатите

Ердоган измисли как да защити бизнеса след земетресенията | StandartNews.com

Властите в Турция стартират временна схема за подпомагане на заплатите и налагат забрана на съкращенията в 10 града, за да бъдат защитени работниците и бизнесът от финансовото въздействие на ужасните земетресения, които удариха южната част на страната по-рано този месец, съобщава Ройтерс.

Тези ходове са част от мерките на турското правителство за минимизиране на икономическото въздействие от най-мощното земетресение в съвременната история на Турция, оставило десетки хиляди жертви.

Работодатели в компании, при които работните места са били "силно или умерено увредени", ще се възползват от подкрепа за частично покриване на заплатите на работниците, чиито часове са били съкратени, се посоча в официалния държавен вестник на страната в сряда.

Въведена е и забрана за съкращения в 10-те провинции, засегнати от земетресението и намиращи се в извънредно положение. Турският парламент наложи на 7-и февруари извънредно положение за три месеца след искане на президента Реджеп Ердоган.

Правителството предложи подобна подкрепа за заплатите и наложи забрана за съкращения през 2020 г. в опит да смекчи икономическия удар от коронавирусната пандемия.

Бизнес групи и икономисти прогнозират, че земетресението може да струва на Анкара до 100 милиарда долара за възстановяване на жилища и инфраструктура и да намали с един до два процентни пункта икономическия растеж на страната през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай