Вторник,

Ердоган иска нещо нечувано след Втората световна война

От: Рачо Рачев -
12395
Ердоган иска нещо нечувано след Втората световна война
A
A
A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в речта си пред Дипломатическия форум в Анталия, че трябва да бъде създадена нова структура за глобална сигурност, която да защитава по-добре мира и да служи на човечеството, а не да запазва статуквото. Той повтори призива си за реформиране на Съвета за сигурност на ООН и го нарече „непредставителен и остарял”.

"Системата, която определя съдбата на 193 държави членки на ООН от пет държави, е несправедлива. Тя трябва да се реформира. Когато казваме, че светът е по-голям от пет държави, ние се опитваме да защитим правата и общите интереси на цялото човечество, а не да го правим заради интересите на собствената си страна", каза турският президент.

Това не е първият случай, в който Ердоган критикува ООН. Той прави това изявление почти всяка година по време на Генералните асамблеи на ООН. През октомври 2021 г. Ердоган, говорейки в анголския парламент по време на посещението си в страната, заяви, че съдбата на човечеството не бива да се оставя в ръцете на "шепа държави", които са спечелили Втората световна война.

Позовавайки се на неравенството, което продължава да съществува в глобалната система, той подчерта, че "светът е по-голям от пет", визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които се присъединиха към него като победители във войната.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com