Ердоган иска нещо нечувано след Втората световна война

Съдбата на човечеството не бива да се оставя в ръцете на "шепа държави"

Ердоган иска нещо нечувано след Втората световна война | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в речта си пред Дипломатическия форум в Анталия, че трябва да бъде създадена нова структура за глобална сигурност, която да защитава по-добре мира и да служи на човечеството, а не да запазва статуквото. Той повтори призива си за реформиране на Съвета за сигурност на ООН и го нарече „непредставителен и остарял”.

"Системата, която определя съдбата на 193 държави членки на ООН от пет държави, е несправедлива. Тя трябва да се реформира. Когато казваме, че светът е по-голям от пет държави, ние се опитваме да защитим правата и общите интереси на цялото човечество, а не да го правим заради интересите на собствената си страна", каза турският президент.

Това не е първият случай, в който Ердоган критикува ООН. Той прави това изявление почти всяка година по време на Генералните асамблеи на ООН. През октомври 2021 г. Ердоган, говорейки в анголския парламент по време на посещението си в страната, заяви, че съдбата на човечеството не бива да се оставя в ръцете на "шепа държави", които са спечелили Втората световна война.

Позовавайки се на неравенството, което продължава да съществува в глобалната система, той подчерта, че "светът е по-голям от пет", визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които се присъединиха към него като победители във войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай