Ердоган дописва историята на Турция

Отбеляза три победи на европейската сцена, новият акцент в политиката му са Балканите

Ердоган дописва историята на Турция | StandartNews.com
  • Как ще изиграем ходовете си на новата регионална шахматна дъска зависи от това дали на власт ще дойдат гросмайстори или аматьори
  • Отбеляза три победи на европейската сцена, новият акцент в политиката му са Балканите

Когато в зимната вечер на 10 декември 2006 година Орхан Памук получаваше в Стокхолм Нобел за литература, никой не си представяше, че големият приз за мир може да отиде в Турция. Днес, 16 години по-късно, номинацията на Ердоган е факт, а поредицата от геополитическите му ходове прави наградата напълно постижима.

Макар икономическата криза да нанася сериозни удари на 84-те милиона граждани на Турция, лирата да е загубила повече от половината от стойността си през последната година, а инфлацията отдавна да е надхвърлила 70%, Турция изглежда силна и стабилна, както отдавна не е била. Новите столици на мира, енергийните технологии и инвестициите вече са край Босфора. Истанбулските разговори между Киев и Москва за мира не донесоха очаквания резултат, но преговорите за украинското зърно постигнаха успех и помогнаха 25 милиона тона да напуснат пристанището на Одеса в безопасни конвои.

Насред геополитическата буря от враждебни военни действия, президентът Ердоган

  • затвори куп страници от дългогодишни конфликти

Стана домакин на първото посещение на израелски лидер от 2008 г. насам, по-късно и на историческата визита в Турция на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Договори за милиарди, съвместни технологии и енергийни проекти задвижват мощно колелата на турската икономика, градят нови мостове към Близкия Изток и правят все по-близък проекта за втория Босфор.

Натирените от Запада руски олигарси влагат на драго сърце милиардите си в Турция, а на срещата в Самарканд азиатските лидери се надпреварваха за лична среща с Ердоган.

Докато Русия и Западът заживяха в света на ограниченията, Ердоган за пореден път доказа, че не е нито по малките жестове, нито по скромните резултати.

Преряза лентата на най-дългия висящ пътен мост в света, който свързва европейския и азиатския бряг на Турция през Дарданелите - Чанаккале. И откри предсрочно в Силиври най-голямото в Европа газохранилище с капацитет от 4.6 милиарда кубически метра газ. Това покрива 8 процента от ежегодните потребности на Турция от синьо гориво.

Докато ударно строи блок на атомната електроцентрала "Акую" в Южна Турция, заговори за поне още.

Новото летище

  • се превърна в перлата на Истанбул

и зае първото място по натовареност в Европа, бързо задминавайки и Лондон, и Париж, и Франкфурт. Ердоган предсрочно пусна и метрото до летището. Един от най-големите паркове в света пък ще изникне съвсем скоро на мястото на стария аеропорт "Ататюрк". Милиардите, вложени в инфраструктурата и културата донесоха рекорден ръст на туризма - 186 процента спрямо миналата година и очаквани над 45 милиона чуждестранни туристи за 2022 година.

Икономическата експанзия на Ердоган във вътрешен план вървеше ръка за ръка с разширението на геополитическите му хоризонти. Дори и най-големите му врагове признаха хеттрика, който направи в Мадрид по време на срещата на върха на НАТО. Със сделката с Швеция и Финландия си осигури пълното сътрудничество на скандинавските страни в борбата срещу големия му враг - ПКК. Срещата му с Джо Байдън на четири очи повече от час изненада всички останали участници, а знаците, които американският президент даде бяха недвусмислени.

  • Байдън не само възнагради жеста

на Ердоган за Швеция и Финландия, като "прегърна" турския си колега, но публично му благодари за приноса за решаване на определени проблеми, създадени от войната в Украйна - както за опитите за посредничество между Москва и Киев, така и за украинското зърно.

Третата победа за Ердоган бе на европейската сцена. Колкото и сложни да са били отношенията му с френския президент Еманюел Макрон, срещата им продължи повече от час и накара анализаторите да заговорят за пропукване на ледовете. Последващите месеци го доказаха със зачестили телефонни разговори между двамата.

Това, което все още липсва на Ердоган в европейския му пъзел, е надежден мост към ЕС във времената, в които и Турция, и съюза имат своите растящи проблеми - и по отношение на мигрантите, и за енергийните дефицити. Европейците продължават да треперят дали Ердоган ще пусне бежанците, той пък все повече негодува, че въпреки членството на Турция в НАТО, западът продължава да въоръжава гръцките острови. Това е и една от причините турският президент да сложи като акцент политиката си по отношение на Балканите.

Поредицата от посещения на български политици, управници и бизнесмени в южната ни съседка в последната година е с интензитет, който отдавна не сме виждали. Активизирането на сътрудничеството започна още

  • с назначаването на опитния дипломат у нас Айлийн Секизкьок

продължи с поредицата от срещи на Ердоган с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, за да получи кулминация с тържественото посещение на президента Румен Радев. То рязко контрастираше с поздравленията на крак между Ердоган и Кирил Петков през лятото по време на форума в Истанбул.

На срещата с Радев, Ердоган заговори за "дългосрочно сътрудничество" като нямаше предвид само 13-годишните договори за доставка и транзит на газ, които всеки момент ще бъдат подписани. Акценти в разговора бяха транзитът към Молдова, износът на ток, технологиите за соларни паркове, модернизацията на ГКПП "Капитан Андреево". За посещението на Радев в завода "Байрак" тепърва ще става ясно, но вече е факт, че търговските отношения между двете страни ще се разрастват и то с бързи темпове.

След срещата на турския бизнес в Истанбул се отчете, че стокообменът е нахвърлил 6 милиарда долара, но само седмица по-късно двамата президенти си обещаха 10 милиарда долара за догодина.

Министърът на туризма светкавично назначи за първи път специален консул в Турция. Министърът на енергетиката договори условията с "Боташ", а после бе единствения, който ряза лента с Ердоган на новото газохранилище. Вежди Рашидов пък загатна за нови възможности за опазване на културните ценности преди да хвърли бомбата, че

България ще бъде домакин на среща между Турция и ЕС

  • по въпроса за мигрантите.

Ердоган дописва със собствения си почерк историята на Турция, започнала с архитекта на републиката - Ататюрк, точно преди 100 години. Как обаче ние, българите, ще изиграем картите си в новата балканска шахматна дъска, предстои да видим. Зависи от това дали на ход (власт) са гросмайстори или аматьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай