Ердоган бесен на медиите. Плаши ги с репресии

Президентът посочва, че са необходими мерки за защита на турската "национална култура"

Ердоган бесен на медиите. Плаши ги с репресии | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши медиите в страната с репресии, ако разпространяват съдържание, което нарушава основните ценности на държавата, съобщава Ройтерс.

В изявление, публикувано в Държавен вестник, Ердоган посочва, че са необходими мерки за защита на турската "национална култура", както и за предотвратяване на възможността развитието на децата да бъде неблагоприятно засегнато заради излагане на вредно съдържание във всички медии.

Държавният глава не уточнява какво е това съдържание, но казва, че ще бъдат предприети правни действия срещу "явни или прикрити дейности чрез медиите, насочени към подкопаване на нашите национални и морални ценности и нарушаване на нашето семейство и социална структура."

Ердоган е на власт от близо 20 години и често критикува медийно съдържание, което не съвпада с консервативните ислямски ценности, поддържани от неговата Партия на справедливостта и развитието. През последните години Турция се насочи към засилване на медийния надзор, като около 90% от големите медии сега са собственост на държавата или са близки до правителството.

Надзорният орган за радио и телевизия RTUK има широк надзор върху цялото онлайн съдържание, което също има правомощията да премахва. Той глоби телевизионни станции за кадри, които според него нарушават турските ценности, като музикални видеоклипове, които е определил като "еротични", препратки към ЛГБТК или съдържание, което смята, че е обидило президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай