ЕП иска България и Румъния в Шенген

Двете страни от години са изпълнили критериите за членство

ЕП иска България и Румъния в Шенген | StandartNews.com

Европейският парламент се очаква да приеме доклад, в който за пореден път се призовава за приемане на България и Румъния в Шенген. Двете страни от години са изпълнили критериите за членство, а резолюции с подобен призив са приемани на два пъти от Европарламента. 

Очаква се евродепутатите да отправя настоятелно искане към Съвета на Европейския съюз да предприеме незабавни действия за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на двете страни. Словения, която пое председателството на Съвета, връща разширяването на Шенген в дневния ред на Брюксел.

"Шенген е едно от основните постижения на нашия интеграционен процес. Сега, когато се надяваме на бавно завръщане към нормалния живот трябва според нас да започнем да говорим за възможното разширяване на тази зона. Всички страни членки, които изпълняваткритериите за членство трябва да бъдат приети в Шенгенското пространство. България, Румъния и Хърватия чакаха излишно и твърде дълго да бъдат приети в Шенген", заяви министър-председателят на Словения Янез Янша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай