Експерти: Пхенян е взривил хибридна бомба

Експерти: Пхенян е взривил хибридна бомба | StandartNews.com

Взривът не бил достатъчно силен за водородно устройство, смятат анализатори

Северна Корея вероятно е направила изпитание на някакъв вид хибридна бомба, а не водородна, смятат експерти. Въпреки че Пхенян се похвали, че е създал водородно оръжие, според анализаторите технологията едва ли е толкова напреднала.

"Експлозията би трябвало да е 10 пъти по-мощна в сравнение с това, което те съобщават. Така че Ким Чен Ун или лъже за водородна бомба и просто са взривили малко по-мощно атомно устройство, или тестът не е протекъл според първоначалните планове", казва Брус Бенет от Rand Corporation. Дейвид Олбрайт, ръководител на вашингтонския Institute for Science and International Security, казва, че "общо взето, не вярваме, че Северна Корея е взривила устройство със структурата на водородна бомба". Олбрайт, както и други анализатори, не изключват да е взривено хибридно устройство - по-мощно от обикновена атомна бомба, но все пак по-слабо и технологично по-несъвършено от водородна. Между 48 и 72 часа ще са нужни в най-добрия случай, за да се получи първата независима информация за това дали наистина Северна Корея е направила изпитание на водородна бомба.

Междувременно САЩ, Япония и Южна Корея призоваха света към единност в реакцията срещу Пхенян. Сеул обяви, че възобновява пропагандата по границата с КНДР - акт, който по-рано бе определен от Пхенян като война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай