Наш експерт прогнозира кога ще се разрасне войната в Украйна

Апетитът на Путин не може да бъде заситен и трябва да бъде спрян със силови средства

Наш експерт прогнозира кога ще се разрасне войната в Украйна | StandartNews.com

От военна гледна точка, ако нещо ще се случва в Украйна, то ще е в близките дни. "Има един прозорец от две-три седмици, през който Русия може да предприеме по-мащабни действия, след което климатът и теренът се променят и няма да го позволят. Това прогнозира пред бТВ бившият военен министър Тодор Тагарев.

„Атакуващата страна винаги има предимство, защото избира мястото и времето на военните действие. Украинската армия обаче не е тази то 2014 г. Много по-добре подготвена и въоръжена е", смята Тагарев.

„На всички е ясно, че апетитът на Путин не може да бъде заситен и трябва да бъде спрян със силови средства. Започнат ли веднъж бойни действия, няма гаранция в кои райони ще бъдат ограничени и къде би спрял“, каза бившият министър.

„Путин е самодържец и каквото каже той, това се случва. Държавната дума му подписа празен чек. На този съвет за сигурност, който се проведе в Москва, видяхме, как стоят и всички му отговарят като ученици. Путин може да бъде спрян само с единен отговор на демократичния свят“, категоричен е Тагарев.

По думите му Путин вече е „отиграл много от своите ходове“, включително и газовата карта с повишаването на цената на синьото гориво.

Според бившият военен министър през следващите дни още държави ще наложат санкции на Москва, а след двете руски банки, които бяха санкционирани от САЩ, ще последват и други.

Тагарев смята, че е проблем, че Народното събрание не излезе с обща декларация, с която да осъди действията на Русия, а причината за това е „руското влияние“.

Българската позиция ще проличи при обсъждането на санкциите срещу Русия: „Предполагам, че и този път ще се придържаме към общоевропейските позиции“, прогнозира Тагарев. Според него обаче ние се държим сякаш „хем сме в НАТО, хем не сме“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай