Експерт: Богатите страни трупат ваксини

Това е за сметка на по-бедните

Експерт: Богатите страни трупат ваксини | StandartNews.com

Богатите страни трупат дози коронавирусни ваксини, оставяйки по-бедните страни да изпитват затруднения със защитата на своето население, предупреждават активисти.

Алиансът на народните ваксини, мрежа, съставена от благотворителни организации като "Амнести интернешънъл" и "Оксфам", заяви, че близо 70 страни ще могат да ваксинират само един на всеки десет от своите хора, докато най-богатите страни в света "имат достатъчно, за да ваксинират цялото си население близо НАД 3 ПЪТИ".

Стивън Кокбърн, ръководител за икономическата и социална справедливост на "Амнести интернешънъл", заяви, цитиран от Sky News: "Трупането на ваксини активно подкопава глобалните усилия за гарантиране, че всички навсякъде могат да бъдат защитени от COVID-19."

Той продължи: "Богатите държави имат ясни задължения за правата на човека не само да се въздържат от действия, които биха могли да навредят на достъпа до ваксини другаде, но и да си сътрудничат и да предоставят помощ на страните, които се нуждаят от това".

Ана Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, също заяви: "Никой не трябва да бъде блокиран да получи животоспасяваща ваксина поради държавата, в която живее, или количеството пари в джоба си.

"Но ако нещо не се промени драстично, милиарди хора по света няма да получат безопасна и ефективна ваксина за COVID-19 за години напред."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай