Ексклузивно от Тръмп! Говори в ефир за щурма на Капитолия

И разясни отношевията си с Путин

Ексклузивно от Тръмп! Говори в ефир за щурма на Капитолия | StandartNews.com

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю, излъчено днес, няколко пъти отказа да отговори на въпроса дали е наблюдавал по телевизията щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., като заяви, че "ще каже това на хората по-късно в подходящ момент", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп, настоящият основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г., отказа да каже в предаването "Среща с пресата" по Ен Би Си как е прекарал 6 януари 2021 г., след като щурмът на сградата на Конгреса във Вашингтон е започнал. Той отказа да каже дали е провел телефонни разговори, докато неговите поддръжници са щурмували самото сърце на американската демокрация.

"Няма да ви кажа. Ще кажа на хората по-късно в подходящ момент", каза Тръмп на водещата Кристен Уелкър, след като тя го попита дали е прекарал онзи следобед, гледайки нападението по телевизията в трапезарията в Белия дом. Бивши сътрудници на Тръмп са казвали, че той се е уединил в тази стая, за да гледа телевизионни кадри от щурма. В интервюто, записано в четвъртък в голф клуба на Тръмп в Ню Джърси, милиардерът отказва да каже на кого се е обадил, когато се е разразило насилието. "Защо да ви казвам това?", каза той.

Отговаряйки  на въпроса на Уелкър за публичното му мълчание по време на щурма Тръмп заяви, че в деня на нападението е направил "красиви изявления".

Привържениците на Тръмп, подхранвани от лъжите му за президентските избори през 2020 г., нахлуха в сградата, докато Конгресът се подготвяше да удостовери победата на демократа Джо Байдън. Срещу Тръмп сега са повдигнати федерални обвинения за усилията му да отмени загубата си на тези избори, но срещу него не са повдигнати обвинения, свързани директно с щурма на сградата на Конгреса.

Тръмп заяви, че може да обмисли помилването на някои от участниците в щурма, обвинени за действията си през този ден. 

Повече от 1000 души са обвинени във федерални престъпления, свързани с щурма от 6 януари, а над 600 души са се признали за виновни или са били осъдени. "Ще разгледам техните случаи и със сигурност бих могъл, ако смятам, че е уместно" да ги помилвам, каза бившият президент.

Срещу Тръмп са повдигнати общо 91 наказателни обвинения по четири дела във федерални и щатски съдилища, свързани с усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., неправилното боравене с класифицирани документи и обвиненията, свързани с твърденията за платени пари за купуване на мълчание с цел прикриване на извънбрачни връзки. Тръмп отрича да е извършил всички тези нарушения на закона.

В интервюто той беше попитан страхува ли се да влезе в затвора."Не, наистина не се страхувам. Дори не мисля за това. Предполагам, че съм устроен малко по-различно", каза той. Докато настояваше за отмяна на изборите, Тръмп разчиташе на група външни съюзници, които предприеха това, което федералните прокурори нарекоха "престъпна схема" за измама, за да подменят резултатите от вота през 2020 г., вместо да се довери на съветите на адвокатите на Белия дом, които го призоваха да приеме загубата си от Байдън. В интервюто днес Тръмп беше попитан защо не е послушал тези адвокати. "Не ги уважавах", каза Тръмп. "В много случаи не ги уважавах. Но уважавах други. Уважавах много други, които казваха, че изборите са били фалшифицирани", допълни той.

Тръмп заяви, че се е вслушвал както в инстинктите си, така и в "различни хора" относно действията му около резултатите от изборите.

Изявата по Ен Би Си беше първото интервю на Тръмп по телевизия, откакто той напусна Белия дом и отбеляза дебютното предаване на Уелкър като водеща.

В интервюто Тръмп заяви също, че е доволен да чуе руския президент Владимир Путин, който го похвали за предложението, че ако бъде избран отново в Белия дом, ще преговаря за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Във вторник Путин заяви, че изявленията на Тръмп са "добри" и го радват.

"Е, харесва ми, че той каза това. Защото това означава, че това, което казвам, е правилно", каза Тръмп.

Бившият президент също така заяви, че е имал добри отношения с Путин - нещо, което е казвал и преди и отрече, че всяка сделка, към която ще се стреми относно Украйна, ще бъде победа за Русия и ще й позволи да запази завзетите от нея територии.

"Това е нещо, което би могло да бъде договорено", каза Тръмп. А после каза: "Те можеха да сключат сделка, при която да има точно сега по-малко територия, отколкото Русия вече е завзела, ако трябва да бъда честен".

Тръмп на няколко пъти отказа да каже в интервюто дали би подкрепил федерална забрана на абортите и разкритикува забраната за аборти след шестата седмица от бременността, подписана от губернатора на Флорида Рон Десантис, един от основните му съперници на първичните републикански избори за президент.

"Мисля, че това, което той направи, е ужасно нещо и ужасна грешка", каза Тръмп.

Той заяви, че не го интересува дали абортите в крайна сметка ще бъдат забранени на федерално ниво или ще бъдат уредени със закони във всеки щат. Върховният съд на САЩ, с подкрепата на трима съдии, назначени от Тръмп, миналата година отмени правото на аборт на федерално ниво.

"От чиста гледна точка, от юридическа гледна точка, мисля, че вероятно е по-добре да бъде уредено на щатско ниво", каза Тръмп.

"Но мога да приема това и по двата начина. Това е много по-важно, броят на седмиците е много по-важен", добави той, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай