Екшън! Русия опердаши Грийнпийс

Русия обяви екологичното движение "Грийнпийс" за "нежелана организация" и забрани дейността й в страната съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Екшън! Русия опердаши Грийнпийс | StandartNews.com

Руският главен прокурор излезе с изявление, че "Грийнпийс" е правило опити "да се намесва във вътрешните работи на държавата" и че "негови активисти се занимават с антируска пропаганда и призовават за по-нататъшна изолация на страната", като призовават за санкции срещу Москва.

"Грийнпийс" е една от най-големите и най-разпознаваеми екологични организации в света, отбелязва Ройтерс. Тя родена от антиядреното движение и контракултурата в края на 60-те години и днес действа в повече от 50 страни, сред които и Русия.

Москва обяви десетки чуждестранни организации за "нежелани" в Русия, откакто през 2015 г. започна да използва тази класификация.

През 2013 г. Руската федерация е започнала наказателно преследване срещу активисти на движението, които се опитвали да се изкачат върху нефтена платформа. на държавния енергиен гигант "Газпром".

"Покушението" на платформата било в знак на протест, срещу добива на петрол в Арктика.

При този инцидент руските служби за сигурност задържаха 30-членния екипаж на регистрирания в Холандия плавателен съд "Арктик сънрайз" и започнаха разследване за пиратство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай