Неделя,

Екипът ни за Антарктида лети на 30 януари

От: Редактор -
Екипът ни за Антарктида лети на 30 януари
A
A
A

След поредно отлагане екипът ни от новата експедиция на Антарктида ще излети от Летище „София” на 30 януари. Първата група от шестима учени не успя да отпътува на 12 януари, заради случаи на заразени с коронавирус при испанските им колеги. Така от 56 души от екипажа на „Есперидас”, с който обикновено  българите пътуват, 32-ма са били положителни. Поради това корабът е върнат, коментира пред „Монитор” проф. Христо Пимпирев.

„Трудностите бяха до последния момент. Шестимата от екипа, които трябваше да заминат и да отворят базата, бяха с приготвен багаж и трябваше да летят със самолет на 12 януари.

Но получихме съобщение за заразените колеги и испанската програма беше съкратена наполовина. Нашата пък беше пред опасност да не се състои. Но ние продължихме интензивни контакти до последно и успяхме да договорим друг испански кораб”, обясни проф. Пимпирев.

„Топенето на ледниците е много интензивно и морското ниво се повишава.

Това има глобални последици”, каза още проф. Пимпирев.

Той изтъкна, че вече се уговаря и въпросът по връщането на полярниците ни, което ще е по-късно от 23 март, заради закъснялата експедиция. Засега се планира това да стане с военния самолет „Херкулес” на урогвайските военно-въздушни сили от съседния остров Кинг Джордж.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички