ЕК свали имунитета на шефа на ОЛАФ

ЕК свали имунитета на шефа на ОЛАФ | StandartNews.com

Европейската комисия е свалила имунитета на шефа на службата за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер заради разследване срещу него в Белгия, съобщава електронното издание "Ню Юръп". Според изданието искането за това е било отправено още преди година, но решението било отлагано. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева пък предложила да му се намери друг пост, ако той доброволно реши да подаде оставката си.

Кеслер е заподозрян в неправомерна намеса като следовател в лобистки скандал през 2012 година. Случаят е свързан със скандала за лобиране за тютюневата индустрия, известен като Далигейт. Този скандал доведе до оставката на тогавашния комисар по здравеопазването Джон Дали. Според документи, видени от изданието "Политико", белгийски прокурори искат да разпитат Кеслер за твърденията, че докато е разследвал Джон Дали, той подслушвал телефонен разговор между свидетели, без да уведоми една от страните. Ако бъде доказано, това е престъпление според белгийските закони.

От края на 2014 г. насам белгийските власти три пъти са искали свалянето на имунитета на Кеслер, за да го разпитат, но решението било отлагано, твърди "Ню Юръп". То било взето едва на закрито заседание на ЕК на 2 март и оповестено на 10 март. Според източник на изданието Кристалина Георгиева е предложила на Кеслер друг пост и запазване на имунитета му, ако се съгласи да подаде оставка като шеф на ОЛАФ. В крайна сметка имунитетът му е бил свален след запитване от страна на медиите по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай