ЕК дава Е6 млн. на Гърция за "горещи точки"

ЕК дава Е6 млн. на Гърция за "горещи точки" | StandartNews.com

ЕК отпусна допълнителни близо 6 млн. евро на Гърция за борбата с бежанската криза и изграждането на т.нар "горещи" точки, в които ще се извършва регистрацията на пристигащите мигранти. Парите идват от Фонда за бежанците, миграцията и интеграцията, а първият от петте центъра, които Атина се ангажира да изгради на своите острови до края на годината, вече е готов и се намира на о. Лесбос. В допълнение отпуснатите пари трябва да бъдат достатъчни и за транспортирането с ферибот на около 60 000 бежанци от гръцките острови до континента.

Междувременно словенските власти заявиха, че страната планира да използва услугите на частни охранителни фирми, за да се справи с наплива от имигранти, които преминават през страната на път за Северна Европа, предаде Ройтерс. Словенският държавен секретар Бостян Шефич, отговарящ за вътрешните дела, заяви, че между 50 - 60 служители от такива фирми ще помагат на полицията, когато се налага.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък предупреди, че кризата с бежанците заплашва целостта на ЕС и призна, че това е най-голямото предизвикателство, пред което съюзът се изправя от десетилетия насам. По време на вчерашните дебати в ЕП Туск каза още, че вътрешната борба между страните членки ще доведе до "риск от унищожението" на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай