Понеделник,

ЕК призна: Грешихме с ваксините

От: Пламен Вълков -
ЕК призна: Грешихме с ваксините
A
A
A

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчете днес пред Европейския парламент допуснатите грешки при осигуряването на ваксините срещу ковид.

Закъсняхме с издаването на достъп до пазара на препаратите, бяхме оптимисти за производствените възможности и твърде уверени, че доставките ще пристигнат навреме, посочи тя. Урокът е, че подценихме трудностите пред масовото производство.

Подготвяме законодателство, което да позволи по-бързо одобрение на ваксините, добави председателят на комисията.Бяха допуснати грешки и дълбоко съжалявам за решението, свързано с границата в Ирландия, поправихме се, заяви Фон дер Лайен.

Не възнамеряваме да ограничаваме изпълнението на договори за износ на ваксини от ЕС, добави тя.Осигурихме предварително милиарди евро за развитие на производствени мощности и сега очакваме предсказуемост. Ваксинацията в ЕС набира скорост, вече 17 милиона европейци бяха имунизирани. Запазваме целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС. Правилно беше заедно да поръчаме ваксините, иначе щеше да настъпи краят на нашата общност, заяви председателят на ЕК.Тя отбеляза, че за производството на ваксините са необходими над 400 съставки, доставяни от над 100 дружества.

Ще се постараем да осигурим достъп до всички сключени споразумения с производителите на ваксини, защото доверието се основава на прозрачност, заяви Фон дер Лайен

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички