Четвъртък,

ЕК отново протяга ръка към Лондон

От: Стандарт -
A
A
A

Европейската комисия е готова да установи работни отношения с „всеки нов премиер на Обединеното кралство“, каза днес говорителката Наташа Берто на фона на очакванията, че Борис Джонсън ще наследи министър-председателката Тереза Мей, предаде Ройтерс. Еврокомисията повтори, че е готова „да се ангажира с държавите членки, които ще са най-засегнати“ от Брекзит без сделка, на което Джонсън каза, че е готов да предприеме стъпки, за да гарантира напускането на Великобритания на 31 октомври. Общността се подготвя за Брекзит без сделка, но обмисля също и друго възможно отлагане на британското оттегляне.
Общността вече каза, че Ирландия може да разчита на щедра помощ - от финансова подкрепа за рибната индустрия до подпомагане от експертната група по митнически и граничен контрол. Тя е под натиск от други държави от ЕС да подготви границата на острова за проверки, които ще са необходими след Брекзит, особено ако Лондон напусне без сключване на споразумение, което да предвижда какви са действията при напускането. Това непредвидено планиране включва и сценарий, при който „Обединеното кралство не плати предвиденото“ съгласно настоящия бюджет на ЕС, от който Великобритания е част, каза Берто на редовен брифинг.
На фона на очакванията Джонсън, който беше начело на кампанията за напускане през 2016 г., да стане следващ британски премиер, общността се подготвя за Брекзит без сделка, но обмисля също и друго възможно отлагане на британското оттегляне.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички