Египет пред гражданска война

Египет пред гражданска война | StandartNews.com

Кайро. Кризата в Египет се задълбочи още повече, след като изтече ултиматумът, даден от армията, политическите партии да постигнат съгласие. Страната е пред гражданска война.

Президентът Мохамед Мурси е поставен под домашен арест, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на египетския телевизионен канал „Ал Хаят", но тази информация все още не е потвърдена от официални източници. Според други информации, Есам ал Хадад, високопоставен помощник на египетския президента, е отправил остри критики срещу "военния преврат, който се случва в страната". Изказването на ал Хадад идва след ултиматума на армията и забраната за пътуване за президента и неговите ислямски съюзници.

По-рано днес силите за сигурност на Египет получиха заповед да използват оръжие „за защита на народа и на протестиращите". Предвижда се силите на реда да използват служебното си оръжие в случаите, предвидено от закона, за да се противодейства на терористични актове.

Малко преди да изтече ултиматума, Мохамед Мурси предложи консесусно правителство като път за излизане от кризата, предаде АФП.

Подразделения на египетската армия взеха под контрол сградата на националната радио-телевизионна компания в центъра на Кайро, съобщава "Гласът на Русия". Акцията бе проведена един час преди изтичането на ултиматума.

По-рано през деня президентът Мурси заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е законно избран и ще защитава с "цената на живота си" легитимността на президентския си пост, а армията обяви, че "е готова да умре, защитавайки народа на страната си" от "терористи, радикали и глупци".

В 16,30 часа местно време изтече ултиматумът, даден от армията, политическите партии да постигнат съгласие. Командването на въоръжените сили обяви, че в противен случай ще се намеси. Следобед армията водеше разговори с правителството и лидерите на протестиращите срещу Морси, предаде Би Би Си. Военните контролираха сградата на държавната телевизия и се очакваше да излязат с изявление след изтичането на ултиматума.

В 45-минутна реч президентът Мурси призна, че първата му година на власт е била трудна и обвини за икономическите и социалните проблеми на страната корупцията и останките от стария режим. Той подчерта, че е първият демократично избран президент на Египет, и обръщайки се към всички граждани, включително към армията и полицията, заяви, че няма алтернатива на законността, изтъкна, че легитимността е единствената гаранция срещу проливането на кръв. Президентът обеща поредица от мерки за постигане на консенсус с опонентите, включително промени в правителството.

В отговор на ултиматума на военните да намери заедно с опонентите си изход от кризата, той каза, че и преди е опитвал да води диалог с опозицията, но той е бил неуспешен.

Междувременно напрежението в страната не намалява, а сблъсъците между противници и поддръжници на Мурси продължават да взимат жертви. Най-малко шестнайсет души бяха убити, а 200 ранени при нападение над привърженици на Мурси в района на университета в Кайро. Сблъсъци имаше и в няколко египетски провинции. Междувременно стана ясно, че около 100 жени са станали жертви на растящия брой сексуални престъпления по време на протестите на площад "Тахрир" в Кайро. Информацията е от данните, събрани от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". По време на протестите на 17 и 23 юни са били регистрирани 46 сексуални нападения срещу жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай