Египет отправи най-сериозната заплаха към Израел

Заплахата е за преустановяване на действието на Договора от Кемп Дейвид

Египет отправи най-сериозната заплаха към Израел | StandartNews.com

Египетската страна заплашва да прекрати действието на мирния си договор с Израел, ако израелски войски бъдат изпратени в гъсто населения пограничен град Рафах в ивицата Газа, и смята, че сраженията там могат да доведат до затваряне на основния път за доставка на помощи за територията, съобщиха двама египетски служители и западен дипломат, предаде Асошиейтед прес.

Заплахата за преустановяване на действието на Договора от Кемп Дейвид (от 1978 г.), който е крайъгълен камък на регионалната стабилност в продължение на почти половин век, дойде, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че изпращането на войски в Рафах е необходимо, за да се спечели четиримесечната война срещу палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа избяга в Рафах, за да избегне сраженията в други райони, и е настанено в огромни и пренаселени палаткови лагери и приюти, управлявани от ООН, близо до границата. Египет се опасява от масов приток на стотици хиляди палестински бежанци, на които може никога повече да не бъде позволено да се завърнат.

Противопоставянето между Израел и Египет, два близки съюзника на САЩ, идва в момент, когато групи за подпомагане предупреждават, че офанзивата в Рафах ще влоши и без това катастрофалното хуманитарно положение в Газа, където около 80% от жителите са напуснали домовете си и където според ООН една четвърт от населението е изправено пред гладна смърт, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай