Еди Рама гневен за албанския хейт срещу Брегович

Албанският премиер посочва, че няма нищо, което да оправдае "средновековната истерия" срещу един от най-изключителните музиканти на Балканите

Еди Рама гневен за албанския хейт срещу Брегович | StandartNews.com

Албанският премиер Еди Рама реагира на обвинения против певеца Горан Брегович, посочвайки, че Брегович е бил превърнат в "престъпник", макар да не е казал нищо против албанците и да не пеел за кланетата на Милошевич, съобщи МИА.

Горан Брегович изнесе в неделя концерт в Корча, на който в публиката бе пуснат сълзотворен газ, което накара мнозина да напуснат представлението, предава БТА.

Еди Рама смята отношението на някои албанци за "фашистка истерия" и срам за албанската история и традиция, която по думите му изобщо не се различава от истерията на линч на фашистките групи навсякъде по света.

Той посочва, че няма нищо, което да оправдае "средновековната истерия", която избухна против един от най-изключителните музиканти на Балканите.

"Това е фашистка истерия, срамна за европейската култура на албанците, също така и за нашата история и традиция", каза Рама. "Каква е разликата, например между онези, които в Сърбия обиждат Дуа Липа с най-мръсен речник в социалните мрежи, само защото тя е горда албанка от Косово, която излиза увита в двете знамена на нашите страни, от онези, които на най-ниско ниво пишат в социалните мрежи за Горан Брегович, третирайки го като военнопрестъпник и обвинявайки го напразно само за това, че пее на сръбски език", посочва Рама в пост в социалните мрежи, където пубикува и видеозапис от грандиозния концерт на Брегович.

Премиерът констатира, че едните от другите се отличават само по това, че първите псуват на сръбски, докато вторите изричат обиди и кълнат на албански език, а двете страни принадлежат на "най-ниската човешка категория със сляпата си омраза".

Рама посочва, че известен журналист от Косово е заявил открито, че Брегович няма нищо общо с нито една от клеветите, които му приписват хейтърите в Прищина и Тирана.

"Но известният музикант от Сараево, с баща хърватин и майка сръбкиня и жена босненска мюсюлманка се превърна в сръбски престъпник, който е трябвало да изгори в пожарите на албанския август, независимо от факта, че не е сърбин", отбеляза албанският премиер.

Когато Еди Рама бе кмет на Тирана, той подари на Брегович ключ на албанската столица, припомня МИА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай