"Джунглата" в Кале стана миниград

"Джунглата" в Кале стана миниград | StandartNews.com

Когато мигранти и бежанци започнаха да прииждат във френския град Кале през пролетта, той все още приличаше на малък лагер с няколко десетки палатки. Днес, 8 месеца по-късно, прословутата "Джунгла" се е превърнала в самостоятелен миниград и магнит за хората, опитващи се да стигнат Великобритания.

Ресторанти, магазини, християнски и мюсюлмански храмове, книжарници и дори театър, плюс безплатен безжичен 4G интернет, са само част от удобствата, които са пригодили миргантите в северния френски град, пише в. "Дейли мейл".
На главната улица в "Джунглата", близо до пазара, има художествена галерия и еритрейски нощен клуб, в който се сервира бира, въпреки че много от обитателите са мюсюлмани. По неофициални данни в "Джунглата" живеят 4500 души. Почти всяка нужда на чужденците е обгрижена от благотворителните организации, които редовно носят топла храна и строят дървени бараки. Отделно защитници на правата на човека предлагат консултации по въпросите за бежанския статут.
За децата е направена и площадка за игра. Всяка събота се организира и "ден за разкрасяване" с масажи и друг глезотии, отбелязва вестникът. В търговската част на лагера има и много ресторанти - предимно кюрдски, еритрейски и афгански, както и магазини за храна и цигари.

Въпреки привидно спокойната атмосфера някои от обитаващите в "Джунглата" разказват, че през нощта е доста зловещо, а хората се страхуват, че сред тях има ислямистки бунтовници, представящи се за хуманитарни работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай