Джонсън с тежко обвинение към Путин. Какво го предупреди?

Британският премиер обеща, че Обединеното кралство "ще стои рамо до рамо" със своя съюзник

Джонсън с тежко обвинение към Путин. Какво го предупреди? | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън пристигна днес в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски на фона на изостреното напрежение с Русия. Джонсън предупреди Русия да "отстъпи" от всякакви военни действия срещу Украйна и обеща, че Обединеното кралство "ще стои рамо до рамо" със своя съюзник, предаде Skynews.

На пресконференция заедно с украинския президент Владимир Зеленски в Киев, министър-председателят каза: „От само себе си се разбира, че по-нататъшното руско нахлуване в Украйна ще бъде политическа и хуманитарна катастрофа... би било и военна катастрофа".

Той предупреди, че се готви "пакет от санкции и други мерки", при първите руски войници, преминали на украинска територия".

Джонсън каза още, че е „жизненоважно е Русия да отстъпи назад и да избере пътя на дипломацията и вярвам, че това все още е възможно“.

Той смята, че руските войски на границата с Украйна представляват „ясна опасност“ и обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да преначертае картата на сигурността на Европа.

В свое изявление и правителството на Украйна предупреди, че „всяко по-нататъшно руско нахлуване в Украйна би било огромна стратегическа грешка и ще има сериозни хуманитарни разходи“.

"Като приятел и демократичен партньор Великобритания ще продължи да подкрепя суверенитета на Украйна срещу онези, които се стремят да го унищожат", написа Джонсън в Twitter преди приземяването на самолета си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай