Джон Кери се обяви за повече помощ за опозицията в Сирия

Джон Кери се обяви за повече помощ за опозицията в Сирия | StandartNews.com

Доха. Държавният секретар на САЩ, Джон Кери, заяви, че страните, подкрепящи сирийската опозиция ще й предоставят военна и друга помощ, в опит да прекратят „липсата на баланс" на бойното поле срещу силите на Башар Асад, предаде АФП.

"Опозицията ще получи повече помощ, за да могат да стигнат до Женева, за да могат да преодолеят липсата на баланс на бойното поле. САЩ и другите страни по различен начин, всяка ще избере свой собствен, ще увеличат помощта си за военната и политическа опозиция в Сирия", заяви Джон Кери.

Външните министри на правителствата, които подкрепят сирийската опозиция, проведоха преговори в Катар, фокусирани на засилването на помощта за бойците на сирийската опозиция.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг, който също взе участие, заяви, че правителството на Великобритания не е взело решение да предостави оръжия на опозиционните бойци.

"По този силно дебатиран въпрос, дали да предоставим военна помощ на сирийската опозиция, позицията ни остава същата – не сме взимали решение за това", каза министърът пред репортери в Доха.

Междуврменнно, сирийската опозиция съобщи, че е получила ново оръжие, което може да промени хода на бойните действия в продължаващата гражданска война, предаде Би Би Си.

"Това оръжие ще се използва за една единствена цел – за борба с режима на Башар Асад", заяви представителят на Свободната сирийска армия Луай Мекдад в навечерието на срещата на страните от групата на „Приятелите на Сирия", в която влизат САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия, Турция, Египет и Йордания.

Според Мекдад, Свободната сирийска армия вече е започнала да разгръща новите въоръжения по линията на фронта. Представителят на сирийската опозиция отказа да уточни за какво оръжие става дума, но отбеляза, че то не е постъпило от САЩ.

Американските власти през миналата седмица обявиха, че ще предоставят на сирийската опозиция пряка военна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай