Четвъртък,

Джоли отиде в Йемен, иска милост за бежанците

От: Стандарт -
297
Джоли отиде в Йемен, иска милост за бежанците
A
A
A

Анджелина Джоли е на място в Йемен, за да помага на бежанците.

Това съобщи вчера 46-годишната носителка на "Оскар" на своите над 12 милиона последователи в Инстаграм, още когато пристигна в столицата Аден, където работи с Агенцията на ООН за бежанците за предоставяне на помощ.

"Кацнах в Аден, за да се срещна с разселени семейства и бежанци и да покажа подкрепата си за народа на Йемен", написа тя, цитирана от dir.bg.

"Докато продължаваме да наблюдаваме ужаса, който се разиграва в Украйна, призоваваме за незабавно прекратяване на конфликта и за хуманитарен достъп. Аз съм тук, в Йемен, за да подкрепя хората, които също отчаяно се нуждаят от мир. Ситуацията тук е една от най-тежките хуманитарни кризи в света, като през 2022 г. на всеки час е убиван или раняван по един цивилен. Икономиката е опустошена от войната, а над 20 милиона йеменци зависят от хуманитарна помощ, за да оцелеят", добави тя.

Джоли, която отдавна се застъпва за народа на Йемен, сравни продължаващата хуманитарна криза в страната с настоящото опустошение в Украйна, като призова за състрадание към засегнатите от двата конфликта.

"Тази седмица един милион души бяха принудени да избягат от ужасяващата война в Украйна. Ако научихме нещо от тази шокираща ситуация, то е, че не можем да бъдем избирателни по отношение на това кой заслужава подкрепа и чии права защитаваме. Всички заслужават еднакво състрадание", написа тя. "Животът на цивилните жертви на конфликти навсякъде по света е еднакво ценен. След седем години война народът на Йемен също се нуждае от защита, подкрепа и преди всичко от мир."

От 2014 г. насам Йемен преживява гражданска война, като за управление на страната претендират както ръководеното от Абдрабу Мансур Хади йеменско правителство, така и движението на хутите от Висшия политически съвет. Милиони йеменски цивилни продължават да са изправени пред смъртта поради глад, а според съобщенията повече от 100 000 души са загинали в хода на конфликтите, които включват и подкрепяни от Саудитска Арабия бомбардировки.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички