Джихадистите превзеха топрафинерията на Ирак

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и премиерът на Ирак Нури ал Малики разговаряха в Бейрут за формиране на ново правителство на Ирак

Джихадистите превзеха топрафинерията на Ирак | StandartNews.com

Джон Кери уговаря лидерите на Кюрдистан да се включат в ново правителство в Багдад

Сунитски бунтовници завладяха най-голямата петролна рафинерия в Ирак в Байджи, съобщи тв "Ал Арабия". Правителствените военни части, които охраняваха предприятието, са го напуснали и то е било завзето от сунитските бунтовници, които настъпват срещу шиитското правителство на Нури ал Малики в Багдад.

Контролът над рафинерията е от съществено значение, тъй като екстремистите ще запазят контрол върху зоните, които са завладели, и ще снабдяват с енергия контролирания от тях Мосул, коментира Би Би Си. Този град е вторият по големина град в Ирак след столицата Багдад. Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който бе на посещение в Багдад, каза, че атаките на джихадистката групировка "Ислямска държава Ирак и Левант" са заплаха за съществуването на Ирак. Според Кери, следващите дни и седмици ще бъдат от решаващо значение. Държавният секретар на САЩ се срещна с иракския премиер Нури ал Малики и разговаря с ключови шиитски и сунитски лидери в политиката. Той обяви, че подкрепата на САЩ ще позволи на иракските сили за сигурност да се борят успешно срещу екстремистите и да запазят суверенитета на страната. Кери посети и автономния Иракски Кюрдистан, където призова лидерите да не се оттеглят от политическия процес в Багдад, съобщи Ройтерс. Възползвайки се от хаоса след мощното настъпление на сунитските бунтовници от "Ислямска държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ), кюрдите успяха да поемат контрола над ключовия северен град Киркук. Кери се надява да убеди лидерите на Кюрдистан да участват в евентуално ново правителство в Багдад, където ще могат да заемат високопоставени постове и да имат думата в дискусиите за петролните приходи.

В понеделник вечерта Обама обяви ИДИЛ за врагове на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай