Джихадисти сеят смърт в Казахстан (ОБЗОР)

Джихадисти сеят смърт в Казахстан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Антитерористична операция в Алмати приключи със 7 убити и 8 ранени

Кървава драма се разигра в старата казахстанска столица Алмати днес. Тя приключи късно вечерта с шестима убити полицаи и един цивилен, както и с осем ранени служители на реда. В най-големия град на страната бе въведено извънредно положение с най-високия "червен код". Това бе втората атака срещу силите за сигурност в Казахстан за по-малко от два месеца. Нападнати бяха районен полицейски участък и офис на силите за сигурност. Престрелка имаше и на една от най-оживените централни улици в Алмати, където полицаите раниха и задържаха един от нападателите.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев нарече нападенията "терористичен акт". Макар че публично властите говорят за "терористични актове", източник от силите за сигурност казал пред Ройтерс, че нападенията вероятно са дело на ислямски екстремисти. Известно е, че Алмати е град, където мюсюлманското население е мнозинство. Знае се също, че хиляди мюсюлмани от азиатските държави се бият в редиците на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и че някои от тях вече се завръщат в държавите си. Миналия месец местни симпатизанти на ИД нападнаха магазин за оръжия и военен обект и убиха седем души.

В Алмати днес цареше напрегната обстановка. Въвеждането на "червен код" бе съпътствано от редица извънредни мерки, като безпрепятствено влизане на силите за сигурност в жилищни и други помещения, временно задържане под стража за 24 часа до изясняване на ситуацията, провеждане на обиски и други оперативни мероприятия, временно ограничаване на свободата на движение и придвижване и засилен контрол на ключови места в града (летища, гари и т.н.).

Казахстанското МВР съобщи, че един от нападателите ранил полицай, охраняващ полицейски участък, и взел автоматичното му оръжие. След това прострелял още двама полицаи, които се втурнали да го преследват. Същият нападател по-късно убил цивилен шофьор на кола и се опитал да открадне автомобила. Прострелял още двама полицаи, преди да бъде ранен и заловен на оживена улица в града. Полицията не съобщава името му, но отбелязва, че той е на 27 години и вероятно миналия уикенд е застрелял жена. Малко по-късно полицията заловила и друг нападател.

В късните часове на деня президентът Назарбаев съобщи, че антитерористичната операция на силите за сигурност е приключила и "червеният код" е отменен. Преди това българското МВнР предупреди сънародниците ни в Алмати да не излизат от домовете, а който е имал намерение да пътува за там, да отложи заминаването си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай