Дянков: Още около изборите се очакваха безредици

Месеците до септември ще са тежки за България и Европа, каза бившият финансов министър

Дянков: Още около изборите се очакваха безредици | StandartNews.com

Възможно ли е размириците да прераснат в гражданска война?

„Пробвах да отида до Капитолия, но там има голямо присъствие на армия и полиция. Не може да се стигне и до Белия дом, защото има готовност за реакция ако действия от този род продължат. Всичко вече е по-спокойно и се прехвърля към политическата сцена. Демократите искат отстраняването на Доналд Тръмп“. Това заяви в ефира на "Здравей, България" бившия финансов министър Симеон Дянков.

Той добавя, че военни хеликоптери обикалят района постоянно. Според него няма причини изборите в САЩ да се разглеждат като нечестни.

„Още от провеждането им се появиха съмнения за евентуални размирици. Те бяха отричани от всички, но ние видяхме какво се случи. Това бяха хиляди хора, които щурмуваха Капитолия. В една част от населението има чувство, че изборите са били нечестни, но аз не смятам така“, каза Симеон Дянков.

Според него това чувство било засилено заради пандемията.

„Остават точно две седмици до влизането на Байдън и администрацията му. Исканията за отстраняването на Тръмп са едно много остро политическо единоборство. Министърът на транспорта днес подаде оставка, така че това би било по-реално. Много хора от администрацията ще напуснат в следващите дни“, добавя Дянков.

Бившият финансов министър обясни, че визията за ваксинацията на населението срещу COVID-19 на Тръмп и Байдън е коренно различна.

„Борбата с пандемията в САЩ продължава да е много сериозна. Ваксинирането продължава да е основна тема. Идеята на Байдън е да се ваксинират 1 милион души дневно. Според тях това е постижима цел, която би могла да се случи с помощ от армията“, казва Дянков.

Относно България и новата администрация на Белия Дом

„Идващата администрация на Байдън дава заявки, че ще има по-добри отношения с ЕС. Единоборството с Китай и Русия пък ще бъде по-остро. Това поставя България и Източна Европа в по-лошо положение“, казва Симеон Дянков.

„Месеците до септември ще са тежки за България и Европа. Виждаме голяма несигурност и много държави със затворен бизнес. Докато ваксините влязат в действие положението ще продължи да бъде тежко за домакинствата и бизнеса. Трябва да сме подготвени за това“, каза още бившият финансов министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай