Понеделник,

Дянков: Бедствието в Тексас е невиждано от 60 години

От: Пламен Вълков -
Дянков: Бедствието в Тексас е невиждано от 60 години
A
A
A

Рекордно ниските температури в най-зеления и иновационен американски щат Тексас принудиха близо 4 милиона души да преживяват трудно. Няколко дни те останаха без ток и вода, санитарните помещения в домовете предизвикаха неприятни усещания, а опитите да се стоплят отнеха десетки животи.

Икономиката се оказа парализирана, а причината беше, че източниците на енергия и зелените, и традиционните спряха да работят.

Министърът на финансите (2009г. - 2013г.) Симеон Дянков коментира ситуацията за „Неделята на NOVA”.

"В Тексас подготовката не беше за толкова продължително студено време. Вече седмица на някои места няма ток. Вчера Байдън обяви бедствено положение в целия щат, което означава, че към Тексас върви нов финансов ресурс. Дано това оправи положението донякъде", каза той.

"Федералната армия също влиза в щата. Бедствието е невиждано от около 60 години там", допълни Дянков.

Той припомни, че подобно бедствие се случило и преди 10 години в Калифорния – друг щат с много енергийни източници. „Тогава там също стана бедствено положение и нямаше ток. Те се поучиха от това и вкараха доста алтернативни енергийни източници. Според мен в Тексас ще се върви към по-голямо разнообразие от ресурсите. Не е въпрос дали енергията е зелена или не, просто бурята е голяма”, коментира Симеон Дянков.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички