Докъде стигна реставрацията на Нотр Дам

Това лято се очаква да завърши първият етап

Докъде стигна реставрацията на Нотр Дам | StandartNews.com

На 15 април 2019-а светът застина в ужас заради бушуващия в катедралата „Нотр Дам“ пожар. Благодарение на усилията на огнеборците Парижката Света Богородица беше спасена. Тогава президентът Еманюел Макрон обеща скоростна реставрация в рамките на пет години. Докъде стигнаха усилията?

Това лято се очаква да завърши първият етап – обезопасяването на катедралата. Това включва премахването, парче по парче, на 500 хиляди тръби от стомана от повреденото при пожара старо скеле с общо тегло 500 тона. Продължава също така укрепването на каменните сводове.  Предстои и покриването на зейналата дупка на мястото на кулата-стрела с нещо като гигантски чадър.

В операцията участват близо 200 души. Едва на следващ етап ще започне същинската реставрация. Досега за нея са събрани общо 833 милиона евро от 340 хиляди дарители от целия свят.

Французите посочват пожара в "Нотр Дам" като едно от най-разтърсващите събития на 21 век, заедно с атентатите от 11 септември 2001-а в Съединените щати и с атентатите в Париж от ноември 2015-а.

В деня на пожара за последен път те са уселити чувство на национално единство, сочат проучвания. Огънят пламва малко преди 7 вечерта. След час пред очите на милиони хора по света, които следят в реално време битката с пожара в Париж, се срутва кулата-стрела – 750 тона олово и дърво.

В онази нощ президентът Еманюел Макрон трябва да вземе мигновено решение, когато му съобщават, че до половин час двете лицеви кули на катедралата могат да се срутят. Рискът се оправдава и всички пожарникари излизат живи след 15-часовата битка с огъня.

Дори и да не е напълно възстановена, "Нотр Дам" отново ще приема публика през 2024-а, когато Париж ще е домакин на следващите Олимпийски игри. Близо половината от даренията за катедралата идват от най-богатите французи – Бернар Арно, шеф на най-голямата компания в света в областта на лукса и бизнесмена Франсоа Пино, съпруг на актрисата Салма Хайек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай