Дунав приижда към Белград

Дунав приижда към Белград | StandartNews.com

Бури убиха трима души във Франция

Дунав приижда към Земун и Панчево край Белград, в петък и в събота положението ще бъде най-тежко, предаде Танюг. Нивото на реката в Земун и Панчево ще достигне границата на извънредната защита от наводнения днес и утре, 24 май, предупреди сръбският хидрометеорологически институт. За момента нивото е 630 сантиметра, 20 сантиметра по-ниско от котата за извънредна защита, но постоянно се покачва, алармират специалистите.

Жертвите на потопа на Балканите са станали 49. Жертвите в Сърбия са 30, а в Босна и Херцеговина - 19. Възстановяването от бедствието пък вероятно ще струва милиарди евро, а щетите може да са по-големи от тези през войната през 90-те години, изчисляват властите в Босна и Сърбия.

В борбата с наводненията в четвъртък се включиха и български доброволци, които заминаха за най-тежко засегнатия сръбски град Обреновац.

80 роми от Косовска Митровица пък решиха да помогнат на сънародниците си като дариха социалните си помощи, общо 40 000 динара. Междувременно лошо време сполетя и Франция. Бурните ветрове и проливните дъждове в Южна Франция отнеха живота на три жени и оставиха без електричество десетки хиляди домакинства, съобщиха френските власти, цитирани от АФП.

На моменти скоростта на вятъра е достигала 120 км в час. Властите в Париж пък заради силния вятър затвориха всички паркове и гробища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай