Понеделник,

Дрон засне смъртоносно място в Чернобил

От: Редактор -
1064
Дрон засне смъртоносно място в Чернобил
A
A
A

Дрон засне за пръв път гръмналия през 1986 година реактор в АЕЦ Чернобил. 35 години след най-тежката ядрена катастрофа в историята, някои райони все още са твърде радиоактивни, за да могат да се посетят от хора. Най-опасна е тъй наречената "Зона 0" - гръмналият блок на съветската атомна електроцентрала.

Elios 2 прелита във вътрешността на саркофага на АЕЦ-а, за да провери дали басейните на реактора съхраняват ядрено гориво.

Заради екстремните нива на радиация от 26 април 1986 година до днес мястото не е било посещавано от никого.

Съветският съюз обаче прави всичко по силите си, за да почисти района и да неутрализира опасността. 10 дни след аварията в АЕЦ Чернобил инженерите разбират, че съществува риск от мощна експлозия на ядрени изпарения, която заплашва живота на Европа. Само силата на взрива би била над 3 мегатона.

Трима мъже - Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, влизат въ басейните под реактора, за да източат водата. Те рискуват живота си, за да спасят милиони. Това са и хората били най-близко до мястото на аварията. Неочаквано за учените, те оцеляват след посещението на басейна под реактора.

Мисията разкрива, че басейните са празни. Оказва се, че след аварията тези басейни също са почистени, защото дронът не намира следи от ядрено гориво. Радиацията обаче е изключително висока.

Кадрите са едни от много малкото в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ Чернобил

Нивата на радиация там ще останат смъртоносно високи в следващите 24 000 години.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички