Драмата в Молдова. Разкриха руски заговор

Страшни разкрития от шефа на полицията

Драмата в Молдова. Разкриха руски заговор | StandartNews.com

Молдовската полиция съобщи, че е арестувала група мъже, свързани с Русия, които са планирали да предизвикат безредици по време на антиправителствени протести в Молдова, предаде "Политико".

Арестите идват само няколко дни след като Белият дом предупреди, че Москва се опитва да "отслаби молдовското правителство".

Молдова е изправена пред нарастващ политически натиск от Москва след нахлуването на Русия в Украйна. Молдова, която се ръководи от прозападния президент Мая Санду, получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни миналата година.

Миналия месец Санду каза, че Кремъл планира да организира преврат в Молдова.

След обиски снощи 25 мъже са били разпитани от следователи и седем от тях са били задържани, каза на пресконференция началникът на полицията Виорел Чернауцану.

Агент е успял да проникне в групата, ръководена от молдовец от руски произход, каза полицейският началник, като се позова на 10 часа изобличаващи видео и аудио записи.

„Тези хора дойдоха от Русия със специфична мисия за обучение“, добави служителят.

Чернауцану разкри разкри още, че всеки от замесените в заговора е щял да получи до 10 хил. долара за участие в антиправителствените демонстрации.

Хиляди хора се събраха в неделя в Кишинев, като демонстранти критикуваха проевропейското правителство за рязкото покачване на разходите за живот, посочва "Гардиън".

"Руски играчи, някои свързани с руското разузнаване, се опитват да организират и да използват протести в Молдова като основа за подклаждане на бунт срещу молдовското правителство", предупреди в петък говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Той добави, че целта вероятно е Москва да постави прокремълска администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай