Драмата снощи побъркала италианците в Белгия

В страната е пълно с белгийци с италиански корени

Драмата снощи побъркала италианците в Белгия | StandartNews.com

Драмата между Белгия и Италия снощи е хвърлила в смут много италианци в страната лице на Европейския съюз.

Ако говорим за белгийци с италиански корени, тогава има около 300 хиляди от тях.

За кого бяха белгийските италианци? Гуидо Лампис, собственик на италианския ресторант Arte в Антверпен реши дилемата, но с големи трудности. Роденият в Каляри ресторантьор е на 63 години, 48 от които живее и работи в Белгия.

"За мен този мач е като двубой между двама братя. Нищо няма да ме направи по-щастлив от победа за Италия, но ако Белгия спечели, ще се радвам за нея до края" казва Лампис преди мача.

Пепе Джакомамаца, телевизионен водещ и готвач на ресторант La Botte в Генк, обаче не може да избере: "Твърде трудно е. Аз съм италианец, но в същото време имам силна връзка с Белгия, роден съм тук и лично познавам много „червени дяволи“. Нека победи най-силният, а след това спечели Европейското първенство".

Млади италианци пристигнали в Белгия след Втората световна война: нямало достатъчно работа у дома и затова те решили да работят като миньори във Валония.

В средата на миналия век основните находища на въглища в Белгия са били разположени във Валония, индустриален регион в южната част на страната. След Втората световна война белгийската минна система била в упадък и не можела да устои на конкуренцията от съседните страни.

През 1946 г. Белгия подписва споразумение с Италия, където работната сила била в изобилие, и се съгласила да приема две хиляди души седмично. Основни изисквания към работниците: добро здраве и възраст до 35 години. Всеки, който се е съгласил, е трябвало да работи пет поредни години в минния сектор в Белгия.

Между другото, работници са идвали в Белгия от Италия и преди: дори през втората половина на 19 век техният приток е бил причинен от развитието на стоманената индустрия в Лиеж и Шарлероа. В Белгия мигрантите създават културни институции и преподават италиански език - например през 1905 г. в Лиеж се появява обществото на Данте Алигиери, пише Марица..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай