Драма с Борис Джонсън в UK. Ще оцелее ли?

Може да се стигне до пряко гласуване в британския парламент

Драма с Борис Джонсън в UK. Ще оцелее ли? | StandartNews.com

"Подобно на много депутати, седящи тук, аз прекарах седмици и месеци да защитавам премиера срещу често гневни избиратели. Припомнях им успеха от постигането на Брекзит, масовото ваксиниране и много други неща.

Но аз очаквам моите лидери да поемат отговорност за действията си. Вчера премиерът стори точно обратното. Затова ще му припомня един до болка познат и нему цитат на думите на Лио Еймъри към Невил Чембърлейн: Престоят ви тук далеч надвишава стореното от вас добро. За Бога, вървете си!“

По този начин Дейвид Дейвис, доскорошен голям съюзник на британския премиер и бивш министър за Брекзит, поиска оставката на Борис Джонсън в Камарата на общините.

Облаците над Борис Джонсън се сгъстяват около „Партигейт“ - събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. Особено след едно злополучно негово интервю, в което той заяви, че не е бил предупреден, че събиране на Даунинг стрийт е било в нарушение на правилата на локдауна.

Това бе прието много лошо от хората, които си зададоха въпроса трябва ли някой да казва на премиера нещо за правилата, които той самят създава. Също през седмицата депутат от Консервативната партия на премиера премина при най-големите врагове от Лейбъристката партия.

Това, според привържениците на Джонсън обаче като че ли е сплотило торите и те са убедени, че дори да се стигне до вот на недоверие в премиера той няма да го загуби.

В същото време има сведения за тревога и дори паника на Даунинг стрий, че резултатите от очакваното разследване на събиранията, ще бъде много отрицателен за Джонсън, а това може отново да промени нагласите за неговото бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай