"Дракон" отнесе сладолед в Космоса

Първият частен товарен кораб тръгна по редовна линия полети до МКС

"Дракон" отнесе сладолед в Космоса    | StandartNews.com

Флорида. Американската компания "Спейс Екс" изстреля в нощта срещу понеделник първата частна космическа капсула "Дракон" от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида. Съоръжението тръгна към Международната космическа станция с ракета "Фалкон 9", съобщи АФП.

"Спейс Екс" открива нова ера в космическия транспорт след първия успешен тестови полет през май. Сегашната мисия е първата от 12 планирани за доставка на товари до МКС.

"За НАСА изстрелването на "Дракон" бележи началото на търговските полети, транспортиращи товари към МКС", обяви шефът на компанията Чарлз Болдън.

Капсулата полетя към МКС в 03,35 часа българско време. Безпилотният кораб ще достави на орбиталната станция товар от около 450 кг, състоящ се главно от материали за извършването на 166 научни експеримента, храна и дрехи. На борда има и малка "глезотия" за екипа на МКС - ванилово-шоколадов сладолед.

Връщането на капсулата на Земята е планирано за края на месеца. Корабът ще се приводни в Тихия океан, недалеч от бреговете на Калифорния. Той ще донесе резултатите от научните изследвания, както и близо 230 кг елементи от оборудването на станцията.

Скачването с МКС, което ще извършат с помощта на роботизирана ръка астронавтката от НАСА Санита Уилямс и японският й колега Акихико Хошиде, е планирано за 10 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай