Вторник,

Дивангейт подсети ЕК за Истанбулската конвенция

От: Стандарт -
Дивангейт подсети ЕК за Истанбулската конвенция
A
A
A

Европейската комисия отново призова страните членки да ратифицират Истанбулската конвенция.

Досега шест страни членки, сред които е и България, не са го направили.

ЕС подписа конвенцията през 2017 г. и ратифицирането на документа остава водеща цел за Комисията, заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер. Той допълни, че насилието над жените е неприемливо и има нужда от законодателство в тяхна защита.

Мамер отговори на журналистическия въпрос в контекста на скандала около посещението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в Турция на 6 април. Тогава тя трябваше да седи отстрани на диван, докато президентът Реджеп Ердоган и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел седнаха в кресла един до друг.

Въпреки равнопоставеността на Мишел и Фон дер Лайен до стола на Ердоган беше поставен само един стол, на който Мишел седна, а Фон дер Лайен остана изумена права закратко и след това трябваше да седне на диван срещу турския министър на външните работи.

Мнозина видяха в постъпката на Ердоган послание, свързано с отношението към жените.

Турция категорично отхвърли обвиненията, че е отговорна за дипломатическия гаф 

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че разпределението на местата по време на посещението на ръководителите на Евросъюза в Анкара е в съответствие с изискванията на протокола на Брюксел:

„Местата за сядане бяха разпределени в съответствие с изискванията на Европейския съюз, точка по въпроса. Не бихме заявили това изрично, ако нямаше обвинение срещу нас, но видяхме, че това се коментира на най-високо ниво, сякаш е направено от Турция“.

Чавушоглу даде да се разбере, че Турция е държава с отдавнашни дипломатически традиции и че далеч не за първи път посреща високопоставени гости. Виновни за конфузната ситуация са европейците, заяви турският първи дипломат:

„Нямаше да коментирам, ако не бяха обвиненията срещу Турция, дори от най-високо ниво, че едва ли не сме го направили нарочно. Не искаме да бъдем въвлечени във вътрешни спорове в Европейския съюз. Служителите на протоколите се срещнаха предварително. И ние просто изпълнихме техните предложения и искания“.

Шарл Мишел написа във Фейсбук, че от турска страна има "протоколен гаф"

Малко преди изявлението на Чавушоглу, след почти цял ден пълно мълчание, Шарл Мишел се защити във Фейсбук от обвиненията, че е избързал да седне до Ердоган и не е бил солидарен с Фон дер Лайен.

Мишел написа, че заедно са решили да не разпалват дипломатически скандал. И обвини Турция, че е допуснала "протоколен гаф".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички