Директорът на Балшой театър хвърли оставка. Защо?

Музикантите сме посланици на мира, каза Туган Сохиев

Директорът на Балшой театър хвърли оставка. Защо? | StandartNews.com

Музикалният директор на "Болшой театър" в Москва и на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза Туган Сохиев подаде оставка, предае БТА.

Той заяви, че се чувства под натиск да заема позиции по отношение на събитията в Украйна.

"Знам, че много хора очакват аз да кажа нещо и да обявя каква е позицията ми за това, което става в този момент в Украйна", се казва в изявление на Сохиев. "Първо, аз трябва да кажа най-важното нещо - никога не съм подкрепял и винаги ще бъда срещу всеки конфликт под каквато и да негова форма", подчертава той.

"Това че някои хора поставят под въпрос моето желание за мир  и мислят, че аз, в качеството ми на музикант, мога да говоря друго нещо освен за мира на планетата, това за мен е  шокиращо и обидно", допълва той.

Смятан за един от най-великите творци на своето поколение, този диригент от етнически руски кавказки произход казва още, че не може да бъде свидетел на начина, по който неговите колеги, творци, актьори, танцьори, балетисти, режисьори са заплашвани, третирани по неуважителен начини  и са жертви на една култура на заличаването.

"Искат от мен да избера една културна традиция пред друга. Скоро от мен ще поискат и да избера между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс и Дебюси. Така се случват нещата вече в Полша, една европейска страна, където руската музика е забранена", допълва той.

"Пред една невъзможна опция да избирам между моите руски музиканти и обичаните от мен френски музиканти, аз реших да подам оставка от функциите ми на музикален директор на "Болшой театър" в Москва и от Националния оркестър на Капитолията в Тулуза, като оставката ми влиза незабавно в сила", пояснява творецът.

"Ние, музикантите, сме тук, за да припомним чрез музиката на Шостакович ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да ни използват, ние  и нашата музика, за да обединяваме народите и нациите, ние сме разделени и низвергнати", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай