Дейвид Бауи - революционерът в модата

Дейвид Бауи - революционерът в модата | StandartNews.com

Международната модна гилдия страда за Дейвид Бауи, който напусна грешния ни свят тази седмица. "Бърбъри" посвети новата си мъжка колекция на мегапрочутия британец. Всички манекени бяха с блестящ грим, оформен като сълзи от брокат. Едно от момичетата, които представиха и няколко дамски сета, пък беше изписало името на Дейвид върху дланите си и ги обърна към фотографите. Художественият бос Кристофър Бейли обясни идеята си и въобще мрачната и почти лишена от светлина атмосфера в интервю пред "Телеграф": "Не беше деликатно да правя празнично представление в този тъжен ден". Пол Смит пусна спортни фланелки с обложката на последния му албум Blackstar, които се харчат с бясна скорост онлайн за около 90 долара.

Бауи е революционерът в стила на XX век и няма дизайнер, който да не му сваля шапка за това. Дейвид миксира най-зрелищното в елегантността и предизвикателствата на двата пола. В личния му гардероб е

страховито меле от заемки

което в крайна сметка изкристализира в супероригиналност и индивидуалност. "Той беше гений, който изглеждаше перфектно", категоричен е младокът в занаята Уейн Хемингуей. Бауи наистина беше абсолютен създател на контрастни и скандални визии. Неслучайно по света в момента шества изложба с костюмите на Дейвид, който неведнъж е обявяван за най-добре облечения англичанин. Със съпругата му Иман пък бяха най-елегантната двойка на Острова и не само. Някои от най-маститите в индустрията откровено цитират идеите на Дейвид в различните десетилетия - докато самият той преминава през различни периоди на своята душа, музика и сексуалност. Винаги сдържаният Джорджо Армани преди две петилетки "зае" психоделичните геометрии, които Дейвид винаги е обожавал. Преди време Кралят пусна по подиума манекени с толкова любимите на Бауи лъскави обувки. Когато Фрида Джанини работеше за "Гучи", тя възпя Белия херцог на Бауи, наконтен с огромни слънчеви очила. По-късно дамата тиражира под прожекторите и кадифените костюми, с които Дейвид заковаваше погледите на лаици и критици. Рикардо Тиши, който някога правеше прекрасни облекла за "Живенши", се оказа фен на черно-белите сетрета на попиконата. Аурата на Зиги, една от най-любимите метаморфози на Бауи, се материализира при "Балмен" - лъскавини, мъниста, пайети, гащеризони със светкавици. Самата Миуча Прада - изключително капризна и вечно недоволна - прави реверанс към копринените феерии на Дейвид, познати от неговия "Живот на Марс". Едновремешното палаво момче на "от кутюра" Жан-Пол Готие лиши моделките си от един крачол и ги изпрати пред публиката с асиметрични голотии - досущ като Зиги. Томи Хилфигер се оказа почитател на андрогинния имидж на Бауи и се заигра с унисекс одежди. Даян фон Фюрстенберг, първа бойна другарка на Бауи и Мик Джагър, и досега твърди, че

няма мъж в света, който да разбира повече от мода от Зиги Стардъст

Глем рокът избуява и в колекциите на Аликзандър Макуин. Долче и Габана преди няколко сезона си позволиха да възкресят двуредните крайно обемни блейзъри на Бауи от 80-те. Дейвид, който никога не е бил егоист, пък разреши на белгиеца Дрис ван Нотен да си "услужи" с "Heroes" като саундтрак за едно от женските му ревюта му през 2011-а, а пък юнаците за мъжките се появиха с прическата на Зиги. Фешън съсловието от двете страни на Атлантика открай време експлоатира уникалния талант на Бауи да се променя, да предифинира всеки от персонажите си, всяко от естестските си послания - независимо дали е пират или аристократ с черен смокинг.

"Излезеш ли на сцена, трябва да забавляваш - включително и с външния си вид. Запомнят ли те в един образ, на мига трябва да го изпратиш в обратната посока. Колкото по-откачени са дрехите ти, толкова по-откачено си длъжен да се държиш", казва през 80-те Бауи. В онази епоха той обожава дрехите на Ямамото, който налага особен тренд - по два чифта модели един върху друг с елементи на театъра в Страната на изгряващото слънце. Тъкмо за същността и мераците на Бауи, който изгрява с рокля върху обложката на албума си The Man Who Sold the World. Така вдъхновява Готие и другите законодатели в модата да признаят, че предпочитат собствения си пол.

Пие с тях по гей баровете в парижкия квартал "Маре"

и си представят, че революциите са възможни. Той обаче ги пуска в действие - от хипарството до неокласицизма в поведението и визията си. "Бауи ме сграбчи с музиката и дрехите си, за да не ме пусне никога повече", споделя Готие. А Ямамото твърди: "С Бауи започна нова ера в дизайна. Не бях работил с артист с толкова могъщ интелект като неговия, докато не ме покани да правя дрехите за турнетата му".

Идол за Мадона и Лейди Гага

На 23 Дейвид е с дълга руса коса и подчертава различния цвят на очите си - син и кафяв. Нахлува в рока, обещавайки глема и готика - както в музиката, така и в модата. След това се увлича по космическата студенина на среброто, за да стигне до разпищолилия се пират - хилав, с висока талия, карирана и разкопчана до пъпа риза, с превръзка като на бъдещия Джони Деп. През следващите години се залива с дрехи в бебешки и неонови нюанси - от пембе до горчица. Катери се на платформи, които така яко налага в модата, че и до днес са номер едно. Същото е валидно и за лачените тесни ботуши. Блестящите мълнии, които често преминават през физиономиите на Бауи отвеждат към раздвояването - той ги посвещава на брат си Тери, който има лека форма на шизофрения.

Тъкмо Бауи вдъхновява и провокира двете най-известни хамелеонки на съвременното шоу - Мадона и Лейди Гага. И те като него понякога искат да звучат двусмислено сексуално, крайно разкрепостено, твърде драматично. "Имам чувството, че съм се родил с албум на Бауи в ръка", откровен е Еди Слиман, който подписва доста от колекциите на "Ив Сен Лоран". Дори при "Диор" не липсват комбинезоните на Бауи. При всички тях обаче като че ли не достига онова нещо, което правеше британеца изумителен - изисканата доза ирония: към собствените си пороци и глезотии, към идиотщините в комерса, към напъните за небивалост.

През 70-те Бауи се бори с наркотиците, докато живее в Берлин. Там зарязва оранжа и жълтото и се облича в строги черни костюми. През 80-те отново се връща към екстравагантността - къси крачоли и ръкави, цвят сьомга, ултравиолет и сигнално червено. През 90-те полудява по принтовете, копринените якета с щампи, мантата с екзотични източен рисунък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай