Детройт обяви банкрут

Детройт обяви банкрут | StandartNews.com

Детройт. Антикризисният мениджър на американския град Детройт,  Мичиган, Кевин Ор подаде заявлението за банкрут на града във федералния съд, предаде Ройтерс.

Ако молбата бъде одобрена, столицата на американската автомобилна индустрия ще стане най-големият град в историята на САЩ, който обявява фалит.

Ор беше нает от държавата през март, за да изведе града от състоянието на фискален срив, но въпреки усилията му, той не успя да се разбере за план за преструктуриране на дълга с кредиторите на града, отбелязва АП.

Редица фактори, сред които резкия спад на населението и намаляването на данъчната основа, се смята, че са довели до това положение. Детройт загуби четвърт милион жители между 2000 г. и 2010 г.

Бюджетният дефицит на Детройт се предполага, че надвишава 380 млн. долара. Ор заяви, че дългосрочният дълг е над 14 млрд. долара и може да е между 17 и 20 млрд. долара.

Детройт е домът на американската автомобилна индустрия и някога синоним на Американската мечта, пише вестник „Таймс".

В средата на миналия век той е четвъртият по големина град в САЩ с население от почти 2 млн. души, които днес са намалели до 700 000. Престъпността, бягството в предградията и празнотата, която автомобилната индустрия остави, буквално ликвидираха неговите основи, казват анализатори.

Фалитът ще засегне хиляди пенсионни фондове и ще сложи край на надеждите за край на кризата и рецесията в икономиката на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай