Десетки загинаха при земетресение в Китай

Десетки загинаха при земетресение в Китай | StandartNews.com

Пекин. Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер е регистрирано в централната част на Китай, предаде АФП.

Епицентърът на труса бе в провинция Гансу, според американската геоложка служба.

Спасителите имат затруднения да достигнат до засегнатите отдалечени райони.

В резултат на земетресението в Китай са загинали най-малко 47 души, съобщава вестник "Саут чайна морнинг пост". Над 296 са ранените.

По-късно агенция Синхуа обяви, че броят на жервите е достигнал 73 души.

Новината за броя на жертвите бе обявена от местното правителство в град Динси, намиращ се в провинция Гансу, в която са разположени засегнатите от трусовете области. Над 21 хиляди сгради имат тежки щети вследствие на трусовете. Над 1200 пък са разрушени. Броят на ранените е около 300 души.

Според местния сеизмологичен институт регистрираните вторични трусове са били най-малко 371.

Американският геофизичен институт обяви, че първият трус се е случил в 7:45 часа местно време, с епицентър на 170 километра от столицата на провинцията Ланджоу и на 9,8 километра дълбочина.

Червеният кръст на Китай съобщи, че изпраща 200 палатки, 1000 комплекта за домакинства и 2000 якета в района на земетресението, както и екипи от Пeкин и Ланджоу за оказване на помощ и оценяване на нуждите на място.

На осем града в отдалечен планински район в Китай са нанесени сериозни щети от земетресението, което е предизвикало наводнение и свлачища. Освен това в 13 града в окръг Чангсиан са прекъснати токът и съобщенията, съобщава Синхуа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай