Десетки пострадаха при безредиците в Египет

Десетки пострадаха при безредиците в Египет | StandartNews.com

Кайро. 34 души са пострадали след вчерашните протести в столицата на Египет, съобщи египетското министерство на здравеопазването. Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне близо 1000 протестиращи пред офисите на сателитните телевизионни канали, предаде Ал-Джазира.

Ръководителят на египетската бърза помощ Халед ал Хатиб съобщи, че 25 души са пострадали при сблъсъци в района Медиа-Сити в околностите на Кайро, където са разположени студията и офисите на водещите частни телевизионни канали. Един човек пострада в района Айн Шамс. Още осем души са ранени в провинция Ел Фаюм в близост до Кайро.

В петък независимо от предупрежденията на египетското вътрешно министерство, привържениците на ислямистите проведоха протестна акция срещу „военния преврат" и отстраняването на президента Мохамед Мурси от поста. Основните места на противопоставяне между властите и ислямистите продължават да са два площада в египетската столица – „Рабиа ал Адавия" и „Ан Нахда", където безсрочните демонстрации продължават от началото на юни.

Вътрешното министерство на Египет в събота повтори призова си към поддръжниците на сваления държавен глава Мохамед Мурси да прекратят своите седящи протести, като така ще се позволи на „Мюсюлмански братя" да се върнат в политиката, предаде АФП.

В излъчено по телевизията изявление, министерството призовава протестиращите на площадите „Рабаа ал Адауая" и „Нахда" в Кайро да се върнат по домовете и работните си места.

„Вашето мирно и безопасно оттегляне ще помогне за връщането на мюсюлманското движение с роля в демократичните политически процеси", се казва в изявлението. Ведомството предупреждава, че „продължаващото им присъствие ще ги изложи на правни действия за участието им в няколко престъпления при някои от събиранията, включително убийство, измъчване, отвличане, носене на оръжия и подстрекаване към насилие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай